Promo banner

A+ A A-

Ramazanska čestitka reisu-l-uleme

Sarajevo, 30. avgust 2008. (MINA) -Povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je ramazansku čestitku.

MINA u cjelosti prenosi ramazansku čestitku reisu-l-uleme:

-Draga braćo i sestre,
U ponedjeljak 1. septembra 2008. godine po Miladu pada 1. dan ramazana u 1429. godine po Hidžri. Ovo je 1427. ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio Muhammedu, a.s., u drugom poglavlju Kur'ana Časnog 179. ajet u kojem se kaže: - Vi koji vjerujete neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni (Bekare, 179).

Naime, vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma, i čovjek sa razumom i sa strastima. Ako strasti nadvladaju razum, onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada stratsti, onda je čovjek bolji od meleka.

Dakle, čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela. U tom stalnom nadmetanju između čovjekovog duha i čovjekovog tijela najbolji sudija je pobožnost kojeg propisuje vjera kroz post. Jer u postu duša i tijelo postaju jedno biće u pokornosti Uzvišenom Bogu.

Mubarek ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje osobna pobožnost svakog čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti. "Post je - kaže Allah, dž.š. - moja stvar i ja ću to posebno vrednovati."

Ramazanu nas uči samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjaća tjelesne strasti.
Ramazan nas uči samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.
Ramazan nas uči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

Zato je sretan onaj koji se u ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji.

Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suojećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec ramzan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane ramazana,
Ramazan šerif mubarek oslun!