A+ A A-

POZDRAVNI GOVOR REISU-L-ULEME POVODOM DESETOGODIŠNJICE EUROPSKOG VIJEĆA ZA FETVE

reis

  

POZDRAVNI GOVOR REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA

POVODOM DESETOGODIŠNJICE

(SVEČANE SJEDNICE)

EUROPSKOG VIJEĆA ZA FETVE I ISTRAŽIVANJE

 

Kulturni centar džamije Kralja Fehda

(Sarajevo, 15.05.2007)

 

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله ربّ العالمين الملك القدّوس السلام المؤمن، و الصلاة و السلام علي رسولنا و نبيّنا محمّدٍ، صلوات و سلام عليه و على آله و اصحابه أجمعين.

 

Uvaženi Šejh dr. Jusuf el-Qaradavi, predsjednik Europskog vijeća za fetve

Cijenjena ulemo,

Eminencije i ekselencije,

Braćo i sestre,

     Čini mi osobito zadovoljstvo da vas poselamim i poželim dobrodošlicu. Zahvaljujem se Šejhu dr. Jusufu el-Qaradaviju što je izabrao Sarajevo za obilježavanje desetogodišnjice rada Europskog vijeća za fetve. Prisustvo velikog broja alima iz čitavog svijeta, posebno iz Europe, za nas je velika radost. Vi ste nam ukazali veliku čast vašim izborom da se u Sarajevu održi ova svečana sjednica. To doživljavamo kao podršku za naš "umjereni put" u tumačenju islama i našu odlučnu namjeru da čuvamo i očuvamo islamski identitet u Europi. Vaš dolazak u Sarajevo za nas predstavlja snažnu podršku vjerskom i kulturnom dijalogu na temelju kur'ansk načela:

 

قال تعالي: يَاأيُّهَا النّاسُ إنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأنْثَي وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُبًا وَقَبَائلَ لِتَعَارَفُوا إنّ أكْرَمَكمْ عِنْدَ اللهِ أتْقَاكُمْ إنَّ اللهَ عَليِمٌ خَبيِر (الحجرات، 13)

 

O ljudi, vi ste stvoreni od muškarca i žene, zatim ste postali narodi i plemena i zato treba da se međusobno upoznajete, jer kod Allaha Uzvišenog najplemenitiji među vama je onaj koji je moralno najsvjesniji. Allah, doista, sve zna i o svemu je obaviješten (49:13).

 

Uvažena ulemo, članovi Europskog vijeća za fetve,

     Prilika je ovo, također, da vam u ime IZ-e u BiH i svoje osobno ime iskažem zahvalost za pomoć i podrško koju ste nam svako na svoj način  pružali svih ovih godina naše borbe da budemo i ostanemo muslimani dostojni Allahovog tevhida i Poslanikovog hidajeta. Poznato je da su judaizam, kršćansvo i islam nastale na Istoku. Prema tome, sve tri ibrahimovske vjere su došle u Europu u neko vrijeme i usljed određenih razloga. Ni jedna od njih nema pravo prioriteta na temelju teritorijalne pripadnosti. Islam je u Europu došao kroz dvoja vrata. Prvo kroz vrata iberijskog poluotoka u osmom stoljeću a zatim kroz vrata balkanskog poluotoka u četrnaestom stoljeću. U svom osmovjekovnom periodu muslimani su u Andaluziji proizveli jedinstvenu isalamsku kulturu, poznatu po toleranciji i suživotu.

     Nažalost, islam u Andaluziji nije preživio europsku povijest, ali islam na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, jeste živ uz Allahovu milost i naš napor da budemo i ostanemo muslimani. U tome posebnu zaslugu ima rahmetli Alija Izetbegovič kojeg se i ovom priliko sjećamo sa dužnim poštovanjem. Da bismo pokazali cijelom svijetu da u Europi žive autohtoni muslimani, ove godine obilježavamo šesto godina islama na Balkanu.  Naša je želja da šesto godina islamskog iskustva u ovim krajevima bude osnova za mirnu i prosperitetnu europsku koegzistenciju. Budući da je to i glavni cilj Europskog vijeća za fetve, onda je razumljiv izbor da se u Sarajevu održi ovaj jubilej.

 

Uvaženi Šejh el-Qaradavi,

Draga braćo i sestre,

     Ove godine IZ-a obilježava značajne povijesne datume. Prije svega 1240 godina od smrti Ebu Hanife (676 - 2007), 560 godina prve džamije u Ustikolini (1447 - 2007), 550 godina Isabegove tekije u Sarajevu (1457 - 2007), 530 godina Ajasbegove muallimhane u Sarajevu (1477 - 2007),  470 godina Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu (1537 - 2007), 450 godina Karđoz-begove medrese u Mostaru (1557 - 2007), 140 godina Cazinske medrese (1867-2007), 120 godina Mekteb-i nuvaba u Sarajevu (1877 - 2007), 30 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (1977 - 2007).

     Kao što vidite vi ste u pravo vrijeme na pravom mjestu u Europi koja traži rješenja za toleranciju i suživot među vjerama i narodima, posebno sa islamom i muslimanima. Stoga nema sumnje da je ovo jubilarno zasijedanje Europskog vijeća za fetve jasna poruka svijetu da su muslimani u Europi iskreno predani miru, toleranciji i suživotu u kojem svako treba da se osjeća sretnim i zadovoljnim u svojoj vjeri i na svojoj zemlji. U stvari, cilj Europskog vijeća za fetve, pod vodstvom Šejha el-Qaradavija, i jeste da vodi muslimane, koji žive u Europi, putem islama u kojem je konstruktivni dijalog jedna od Božjih zapovijedi. Isto tako, Europsko vijeće za fetve  želi da Europa prepozna prednost institucionalnog tumačenja islama u kojem se na najuvjerljiviji način očituje racionalnost kao zajednička osnova za suživot različitih vjera i naroda.  

     Zasigurno, obilježavanje desetogodišnjice Eurospkog vijeća za fetve i istraživanja u Sarajevu bit će zapisano kao povijesni datum za IZ-u u BiH. Stoga želim da se osjećate ugodno među nama, u našem i vašem Sarajevu, u živom i nepokorenom Andaluzu, u Bosni i Hercegovini, u kojim ima ljudi koji vole  istinu, pravdu, mir i pomirenje.