Promo banner

A+ A A-

AKTIVNOSTI REISU-L-ULEME U VAŠINGTONU

     Sarajevo, 24. maj 2007. (MINA) - Tokom posjete Vašingtonu (od 21-23. maja), reisu-l-ulema dr.Mustafa ef. Cerić sastao se sa kongresmenima Chris Smith-om i Russ Carnahan-om, liderima Kluba prijetelja Bosne i Hercegovine u američkom kongresu. Reisu-l-ulema dr. Cerić je upoznao kongresmene sa situacijom u Bosni i Hercegovini i naglasio značajnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u održavanju stabilnosti u Bosni i Hercogovini i cijeloj jugoistočnoj Evropi. Izmedu ostalog, razgovarali su o ulozi međureligijskog dijaloga u obnavljanju povjerenja u Bosni i Hercegovini.

Reis sa clanovima Bosnjacko Americko Savjetodavnog Vijeca za Bosnu I Hercegovini

    Kongresmeni Smith i Carnahan su izrazili zadovoljstvo posjetom reis-u-uleme  i istakli  nastavak podrške Bosni i Hercegovini.
    Reisu-l-ulema dr.  Cerić je također održao predavanje u Woodrow Wilson Centru na temu "Umijeće tolerancije" gdje je naglasio da su tokom istorije prirodni i ljudski resursi bili okrenuti ka umijeću rata. Reisu-l-ulema dr.  Cerić je pozvao na usmjeravanja prirodnih i ljudskih resursa ka umijeću mira. Tokom svog predavanja, reis je takoder naveo Bosnu i Hercegovinu kao istorijski primjer tolerancije u multireligijskom kontekstu.
     U srijedu 23. maja, reisu-l-ulema dr. Cerić je održao predavanje i na Katoličkom univerzitetu u Vašingtonu na temu "Islam na zapadu: ideali i realnosti". Tom prilikom reisu-l-ulema je između ostalog rekao:

     -Muslimani su aktivno sudjelovali u kreiranju zapadne civilizacije, prvo, kroz spašavanje korijena europske intelektualne i duhovne kulture u Bagdadau u devetom stoljeću i, drugo, kroz širenje racionalizma u Europi

preko Andaluzije (Španije) u dvanaestom stoljeću. Muslimani su, dakle,suodgovorni za razvoj zapadne kulture i civilizacije i zato nemaju pravo da se odriču toga, kao što ni Zapad nema pravo da to sebi prisvaja. Naprotiv, muslimani imaju obavezu da se ponovo, po treći put,aktivno uključe u širenju

moralnih vrijednosti koje mogu pomoći Zapadu da doživi duhovnu renasansu koja će cijeli svijet povesti prema slobodi od straha i od siromaštva. Također, Zapad ima obavezu da preispita svoj odnos prema muslimanima i da shvati da je mir i sigurnost univerzalna vrijenost svih ljudi i naroda i zato dok svi ne budu živjeli u miru niko neće živjeti u miru. To su, dakle, naši ideali - da svi uživamo u slobodi, miru i sigurnosti. I to su naše realnosti -  svi smo upućeni jedni na druge bez obzira na vjeru i naciju - zaključio je reisu-l-ulema.   

     Prije predavanja, reisu-l-ulema se sastao sa nadbiskupom Wurel-om, kardinalom Maida-om i kardinalom McCarric-om.

     Tokom posjete Vasingtonu, reisu-l-ulema se sastao i  sa predstavnicima Bosnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, na čiju inicijativu je i posjetio Vašington. Predstavnici ove organizacije su informisali reisu-l-ulemu dr. Mustafu  Cerića o dosadašnjem radu kao i trenutnim aktivnostima.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/MINA/maj07/washington/