Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO LEONIDA KISHKOVSKOG

     Sarajevo, 29. maj 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas Leonida Kishkovskog, kordinatora Svjetske konferencije religija za mir sa sjedištem u Nju Jorku.Leonid Kishkovsky je prisustvovao 19. zasjedanju Internacionalnog vijeća islamske da've u Sarajevu na kojem je učesnicima ovog skupa  prenio iskustva u radu Svjetske konferencije religija za mir.

leonid kisikovski kod reisu-l-uleme2

    Nakon razgovora s reisu-l.-ulemom dr. Cerićem, Kishkovsky je za MINU izjavio:

     -Bio sam tu ranije, drago mi je da sam ponovo tu i da vidim grad Sarajevo kako sada živi u miru. Drago mi je da su vjerske zajednice u BiH zajedno sa Vijećem religija za mir, unatoč teškim uvjetima i sjećanjima na teške ratne uvjete, prešle vrlo značajan put od rata do formiranja Međureligijskog vijeća.

     To je veliko dostignuće za BiH i još je važno da se ono nastavlja i ide dalje.Zbog toga je BiH model za druge zemlje koje su prošle kroz konflikte. Na temelju iskustva u BiH, Vijeće religija za mir je djelovalo i u drugim konfliktim zonama. Na temelju iskustava ovdje ustanovljene su određeni modeli za pomaganje vjerskim zajednicama u prevazilaženju postkonfliktnih problema.

     Sutra ću napustiti Sarajevo nakon ovog sastanka s reisu-l-ulemom vrlo ohrabren činjenicom da Međureligijsko vijeće BiH nastavlja svoju zapaženu aktivnost predvođenu među ostalim i relisu-l-ulemom. Ovo vijeće je dokazalo svoju konstruktivnost ali također nudi i nadu za buduće zajedničke korake vjerskih zajednica u BiH.

     Dr. Cerić je lider međureligijskih napora u BiH, također je jedan od cijenjenih lidera Svjetske konferencije religija za mir. Ima mnogo toga što bi se moglo i što trebamo svi zajedno uraditi.