Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO BAKIRU HASEČIĆ: PODRŠKA UDRUŽENJU ŽENA - ŽRTVA RATA

     Sarajevo, 29. novembar 2007. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja « Žena - žrtva rata ».

     Predsjednica ovog Udruženja izvjestila je reisu-l-ulemu o aktivnostima Udruženja i poteškoćama s kojima se Udruženje suočava u pogledu zaštite prava žena žrtava rata, posebno onih koje su silovane i ostale bez zaštie -muža, staratelja i bez ikoga.

     Predsjednica Udruženja, Bakira Hasečić je također reisu-l-ulemu obavijestila da nije zadovoljna stepenom pomoći koju bi trebale dobijati kao nevladina organizacija s obzirom na karaker poslova koje rade i troškove koje iziskuje rad u traganju da se dođe do istine i pravde, kako bi se pomoglo onim koji imaju duboke rane u svojoj duši.

Bakira H. kod Reisu-l-uleme,29.11.07.

     Bakira Hasečić je posebno istakla slijedeće:

     -  Mi  smo se borile tri godine za donošenje Zakona za izmjene i dopune Zakona o civilnim žrtvama rata koji je stupio na snagu 01. 09. 2006. godine na području Federacije i za  povratnike u RS i Distrikt Brčko po kojem je osnovica za utvrđivanje  visine mjesečnog primanja  silovanih i seksualno zlostavljanih žena i muškaraca, koje okuplja ovo Udruženje, 514 maraka, što je prva grupa ratnog vojnog invalida, odnosno 70 posto od njihovih primanja. Ovo se primjenjuje u Federaciji, osim u Unsko-sanskom kantonu. Tamo prvostepeni organi, općinske službe ili centri za socijalni rad donose pravilna rješenja na osnovu pomenutog federalnog zakona, ali kada se ta rješenja upute na reviziju kod drugostepenog organa, Unsko-sanskog  kantona u Bihaću, ona se poništavaju i određuju se mjesečna primanja u iznosu od 360 KM.

     U vezi ovog mi smo se prvo obratili našim resornim ministarstvima, ali od njih u prvom obraćanju nismo dobili odgovor.Zatim smo imali prijem kod Federalnog premijera i federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, gdje su bile prisutne i žene Unsko-sanskog i Zeničkog kantona. U međuvremenu Zenički kanton je riješio probleme isplata, ali Unsko-sanski kanton i dan danas isplaćuje iznose od po 360 KM, što znači da stavlja van snage prvostepeno rješenje. Ponovo smo bili kod federalnog ministra za rad i socijalnu politiku i tražili da se sprovede doneseni zakon.

     Kako povratnici u RS i Distrikt Brčko još ne mogu ostvarivati prava utvrđena pomenutim Zakonom mi smo predložili da oni u Federaciji mogu ostvariti svoja prava.

     Nadamo se, da će ipak neko od nadležnih u Federaciji narediti Unsko-sanskom kantonu da počnu  primjenjivati Zakon, kako bi  i te žene u Unsko-sanskom kantonu nad kojim je izvršen stravičan zločin od strane četnika i Abdičćevaca, ostvarivale svoja zakonska prava. Te žene se nalaze na granici životne egzistencije.

     Reisu-l-ulema dr. Cerić je saslušao predsjenicu Udruženja Bakiru Hasečić i bio je iznenađen odnosom onih koji su odgovorni da rade i one poslove koje radi Bakira Hasečić i njeno Udruženje, a ne nalaze vremena da urade svoj dio posla te pomognu ženama žrtvama rata obavezom zakona kojeg trebaju primjenjivati.

     Reisu-l-ulema je podržao rad Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja i apelovao na sve one koji imaju obavezu da pomognu ženama žrtvama rata da to urade bez ikakvih rezervi, odgovorno i savjesno.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je također kazao da Islamska zajednica prati  rad i podržava istinu i pravdu « Žena žrtava rata »  te da će uraditi sve što je u njenoj moći kako bi im olakšala bol.