A+ A A-

TREĆA REDOVNA SJEDNICA RIJASETA

 

rijaset_sjed     Na trećoj redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj u Sarajevu 01. novembra 2007. godine  - 21. ševvala 1428. h. god., kojoj je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, između ostalog raspravljano je o ramazanskim aktivnostima sa posebnim osvrtom na ramazanske akcije, zatim o toku priprema za hadž u 2007. godini, kao i o događanjima u Islamskoj zajednici Srbije na osnovu izvještaja muftije Muamer ef. Zukorlića, kao i o drugim tekućim pitanjima iz nadležnosti Rijaseta.

     Što se tiče  aktivnosti u toku ramazana, prema prvim preliminarnim rezultatima, može se govoriti o uspješno provedenoj akciji zekata i sadekatul fitra, koja je, u prosjeku, bolja za oko 15% u odnosu na prošlu godinu. Međutim, gotovo na svim područjima, izuzev Islamske zajednice u Sloveniji, uporedo sa povećanjem ramazanskih davanja, kao i povećanjem broja mjesta za klanjanje, zapaženo je manje prisustvo džematlija na vaktovima u džamiji, osobito na teravih namazima, što je pojašnjeno kasnijim terminima jacije i teravije, kao i kratkom vremenskom razmaku između akšama i jacije.

     Pripreme za ovogodišnji odlazak na hadž su u završnoj fazi. Kako je istaknuto na sjednici, ove godine će u organizaciji Rijaseta na hadž putovati 1700 hadžija, dok će u privatnom aranžmanu (sa autoprevoznicima) na hadž putovati dva puta po 100 hadžija. Za one hadžije koji će, ako Bog da, putovati avionima Rijaset je angažirao poznatog tuniskog avioprevoznika, tako da se nadati da ove godine neće biti poznatih problema sa avionskim prevozom hadžija.

     Nakon iscrpne informacije muftije Muamera ef. Zukorlića, Rijaset je prihvatio njegov izvještaj o događanjima u Islamskoj zajednici Srbije, zajedno sa pismima reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića koje je dostavljeno članovima Sabora Islamske zajednice u Srbiji, kao i predsjedniku Borislavu Tadiću, u kojem se protestira zbog umiješanosti države Srbije u događanja oko Islamske zajednice. Stav Rijaseta je da legalni organi Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom ef. Zukorlićem trebaju nastaviti svoj rad u pomirljivoj atmosferi na dobrobit svih muslimana kako u Sandžaku tako i u Srbiji, a Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će, kao i do sada, pružati maksimalnu podršku u svemu što je legalno i legitimno i što je od opće koristi i dobrobiti ne samo za Bošnjake već i sve druge pripadnike islama kao ravnopravne članove te zajednice.