Promo banner

A+ A A-

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA MEŠIHATA IZ BOŠNJAKA NJEMAČKE

Germany_map    Sarajevo, 5. septembar 2007. (MINA) - Pod predsjedavanjem Halima ef Alibašića, zamjenika predsjednika Mešihata, (predsjednik mešihata iz opravdanih razloga nije prisustvovao) održana je u subotu 01.07.2007 u prostorijama IKC Dortmund  konstituirajuća sjednica kojoj su prisustvovali novoizabrani članova Mešihata.

    Pored međusobnog upoznavanja, članovi Mešihata su raspravljali o aktivnostima u predstojećem ramazanu istakavši da akcijama džemata, Mešihata i Rijaseta treba temeljito prići a posebno akciji Mešihata - stipendiranja učenika i studenata u BiH i Sandžaku i akciji Rijaseta IZ-e u BiH  zekata i sadekatul-fitra.

    Kako bi   ramazan bio bogatiji sadržajem,  Mešihat će angažovati predavače iz BiH i Sandžaka stim da je predloženo da svaki ramazan u budućnosti ima „temu" koja treba da bude temeljito obrađena  sa raznih aspekata. Pošto je ovo GODINA MEKTEBA predloženo je   imamima da u svojim obraćanjima aktualiziraju  mektebsku nastavu kao najvažniji segment djelovanja imama i džemata.

    Izražena je podrška Rijasetu IZ-eu BiH i reisu-l-ulemi dr Mustafi ef Cerić u onome što čine za islam i  muslimane a posebno za Bošnjake u dijaspori kao i za promicanje dijaloga među vjerama i kulturama.

    Članovi Mešihata su podržali  Organizacioni odbor BH udruženja u Njemačkoj  u nastojanju da se uputi prijedlog Predsjedništvu BiH da poništi odluku o zatavaranju DKP u Bonnu kojem gravitira jedna trećina BH građana koji žive u Njemačkoj.

    Na prijedlog predsjednika Mešihata Mustafe ef.  Klanco imenovan je generalni sekretar Mešihata , dosadašnji referent za organizaciju u IZBNJ hfz Esnaf Begić.