Promo banner

A+ A A-

SREBRENIČKA UDRUŽENJA: RS NEMA MORALNOG KREDIBILITETA DA UPRAVLJA SREBRENICOM

     Sarajevo, 29. avgust 2007. (MINA) - Povodom  obilježavanja Međunarodnog dana za nestale danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio predstavnice Udruženja majki enklave Srebrenice i Žepe Muniru Subašić i Kadu Hotić i predsjednika Saveza bošnjačkih udruženja za nestale Ahmeta Grahića.

     Oni su reisu-l-ulemu izvijestili da još uvijek tragaju za kostima svojih najmilijih, da zločinci koji su počinili genocid još uvijek nisu kažnjeni i da se na pravdu dugo čeka.  Zabrinjavajuće je, kazali su, da se i nakon presude Međunarodnog suda da je u Srebrenici učinjen genocid, ne poduzimaju energičniji postupci protiv zločinaca.

reisu-l-ulema -srebrenicka udruzenja (Small)

    Istakli su da RS nema moralnog kredibiliteta da upravlja Srebrenicom, da Federacija BiH nema političkog prava, a da međunarodna zajednica nije dovoljno aktivna da uspostavi normalan život u Srebrenici kakav je bio prije genocida. Također su, naglasili da se ne implementira zakon kojeg je donio bivši visoki predstavnik Šiling, a kojim je regulisano da je Srebrenica pod ingerencijom države BiH. Zbog svega toga se dolazi do zaključka da je Srebrenica ničija.

     Predstavnici pomenutih Udruženja kazali reisu-l-ulemi da su iznenađeni da se ne inplementira Zakon kojeg je donio Visoki predstavnik Šiling.

Baviti se živim Srebreničanima i povratkom u Srebrenicu

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je saslušao sve ove primjedbe i žalbe udruženja i pridružio se njihovim zahtjevima da se da se zakon Visokog predstavnika Šilinga do kraja ispoštuje i da se država BiH bezuvjetno, odmah počne baviti živim Srebreničanima i povratkom u Srebrenicu.

     Dok se mi bavimo pitanjem nestalih i umrlih i svakog 11. jula prisustvujemo ukopu identificiranih žrtava, niko se ne bavi živim Srebreničanima. Zato je krajnje vrijeme da se politički predstavnici Srebrenice aktivnije uključe u rad s ljudima kako bi im se omilio povratak, osigurao održiv povratak u Srebrenicu i obnovio društveni i ekonomski život u njoj, istaknuto je u razgovoru.

     -Pitanje nestalih ne može biti entitetski problem, već je to državni, i sva udruženja na nivou države se trebaju udružiti kako bi se lakše došlo do svakog nestalog lica, kazao je predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja za nestale Ahmet Grahić.

Priznanje srebreničkim udruženjima

      Reisu-l-ulema je odao priznanje Udruženju enklave Srebrenica i Žepa na njihovom  dugogodišnjem radu u podizanju svijesti u javnosti o nestalim i pozvao je sve državne institucije i privredne organizacije da finansijski pomognu ovakva udruženja jer pitanje nestalih nije samo pitanje jednog udruženja nego pitanje svih.

     S obzirom da skorašnji dolazak mubarek ramazana, predstavnice Udruženje žena enklava Srebrenice i Žepe su čestitale reisu-l-ulemi nastupajući ramazan. Reisu-l-ulema je uzvratio čestitkom s molbom Allahu dž.š. da u ramazanu ljudi pokažu solidarnost jedni prema drugima, a posebno prema onima koji imaju ranu u duši u čemu je srebrenički genocid najveća rana svih nas.