Promo banner

A+ A A-

Komisija za slobodu vjere Rijaseta IZ u BiH

careva-dzamija-izdSarajevo, 25. oktobar 2012. (MINA) - Shodno zaključku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa sedme redovne sjednice o osnivanju Komisije za slobodu vjere, 24. oktobra 2012. godine u Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica i izabrani su predsjednik, zamjenik predsjednika i sekretar Komisije za slobodu vjere.

Mr. Đermana Šeta je izabrana za predsjednicu Rijasetove Komisije za slobodu vjere, mr. Nedim Begović za zamjenika predsjednika, Mensur Karadža za sekretara, dok su ostali članovi Komisije: dr. Enes Ljevaković, dr. Mustafa Hasani, Emir Kovačević, mr. Ekrem Tucaković, Naida Hota-Muminović i mr. Zehra Alispahić. 

Komisija za slobodu vjere, sastavljena od devet članova, odlukom Rijaseta imenovana je na period od četiri godine.

Komisija za slobodu vjere je nezavisno, stručno i savjetodavno tijelo Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja treba da pomogne Rijasetu kako bi uspješnije izvršio svoju ustavnu dužnost staranja o vjerskim pravima muslimana. Nadležnost i zadaci Komisije su: promocija poštivanja slobode vjere, evidentiranje kršenja prava na slobodu vjere pripadnika Islamske zajednice, informiranje pripadnika Islamske zajednice o njihovim vjerskim pravima i načinima pravne zaštite, saradnja sa državnim institucijama i srodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu, predlaganje Rijasetu IZ zauzimanje stava ili aktivnosti po pitanju eventualnog kršenja prava na slobodu vjere pripadnika Islamske zajednice. Komisija podnosi izvještaj Rijasetu o stanju prava na slobodu vjere pripadnika Islamske zajednice jednom godišnje, a češće po potrebi ili na zahtjev Rijaseta.

Članovi Komisije na konstituirajućoj sjednici informirani su o toku pregovora Rijaseta Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine o zaključenju međusobnog ugovora i stavovima Islamske zajednice u tom pogledu.