Promo banner

A+ A A-

Saopćenje povodom najave rušenja spomenika u Višegradu

spomenik-visegrad-zrtve-genocidaSarajevo, 18. juni 2012. (MINA) - U povodu namjere načelnika općine i srpske politike u Višegradu da poruše spomenik žrtvama genocida u ovom gradu, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Načelnik općine Višegrad Tomislav Popović je lično odgovoran za dizanje tenzija i izazivanje straha kod Bošnjaka kao i za sve oblike nasilja i nereda u ovom gradu koji mogu proizaći iz namjere i odluke da se ruši spomenik žrtvama genocida u Višegradu.

Godina 2012. nije 1992. godina kada su tadašnje srpske vlasti pod velom mraka i svakovrsne blokade vršile masovna ubistva, progone, silovanja i paljenja živih bošnjačkih žena, djeca i staraca. Sada je sve osvijetljeno, sve se vidi šta ko radi i priča, a nadati se da je i međunarodna zajednica uzela pouku iz vremena kada je nijemo posmatrala silovanja i paljenja živih Bošnjaka samo zato što su Bošnjaci.

Načelniku općine Višegrad i drugim srpskim političarima smeta riječ genocid na spomen obilježju u Višegradu jer ih to uznemirava i jer ne mogu podnositi riječ genocid, dok su žrtve te zločinačke politike, oni koji su preživjeli masovna silovanja, paljenja, ubijanja i progone,  osuđene da žive zauvijek sa svojim bolom i povrh toga zabranjuje im se čak i sjećanje na te monstruozne zločine. Umjesto izvinjenja ponovo su se srpski politički dužnosnici opredijelili za negaciju i prijetnju čime pokazuju spremnost na ponavljanje zločina protiv svojih komšija. Da li je stvarna namjera srpske politike predvođene načelnikom Popovićem ponovo zločin genocida kojim bi se eliminirali svi oni koji bi se mogli sjećati genocida? Da li je rušenje spomenika u Višegradu zbog riječi genocid pokazatelj da će srpska politika donijeti odluku da ruši Haški sud, ruši Međunarodni sud pravde i njihove presude, da ruši Evropski parlament u Strazburu zbog rezolucije u kojoj se spominje riječ genocid? Po toj logici ta srpska politika ima dosta toga da poruši kako bi sakrila tragove genocida protiv Bošnjaka.  

Zabrana sjećanja na genocid je za svaku osudu i neprihvatljivo ponašanje, suprotno međunarodnoj praksi i pravu žrtve na zaštitu svoga ljudskog dostojanstva i sjećanja, pravu žrtve na pravdu i istinu te obavezi i pravu zločinca da bude kažnjen. Sve ovo daje za pravo ranijim upozorenjima koja su ukazivala na opasnost od spremanja novog genocida protiv Bošnjaka na Balkanu i u Evropi, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.