Promo banner

A+ A A-

Završeno zasjedanje Evropskog vijeća vjerskih lidera

Sarajevo, 10. maj 2012. (MINA) – Usvajanjem Izjave i Deklaracije u Sarajevu je danas završeno trodnevno zasjedanje Evropskog vijeća vjerskih lidera.

Domaćin ovog jubilarnog desetog susreta bila je Islamska zajednica u BiH i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić,  kao član i jedan od osnivača Vijeća „Zajednički život u različitosti: građani Evrope - svjedočanstvo vjere“, bila je glavna tema o kojoj je  raspravljano.

ecrl-05-2012-m

Evropsko vijeće vjerskih lidera sastoji se od visokih vjerskih vođa iz Evrope, a Islamska zajednica u BiH je također 2003. godine bila domaćin godišnjeg sastanka Vijeća u Sarajevu.

U danas usvojenoj Izjavi se naglašava važnost Sarajeva i zahvaljuje na gostoprimstvu Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi. Također se zahvaljuje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na njegovom prisustvu na otvaranju i ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji na prijemu za učesnike sastanka.

U Deklaraciji povodom 10-te godišnjice Vijeća, a koja je nazvana Sarajevska, naglašava se važnost njegovanja slobodnog i demokratskog društva u kojem neće biti diskriminacije i u kojem će se poštivati vjerska uvjerenja i pravo na javnost religije i religijskih simbola što pokazuje da oni kojima  smetaju ti simboli, ne poštuju ljudska prava.

Godišnji sastanak Vijeća evropskih vjerskih lidera završen je uspješno i svi učesnici su iskazali veliko poštovanje i zahvalnost za gostoprimstvo koje su doživjeli u Sarajevu. Posebno ih je impresionirala posjeta džamijama, crkvama i sinagogama gdje su se mogli sami uvjeriti da je Sarajevo grad u kojem je multikulturni i multireligijski život u praksi.

Reisu-l-ulema je na kraju kazao da Islamska zajednica može biti ponosna što joj je ukazana čast da bude domaćin ovog susreta i zahvalio je članovima Međureligijskog vijeća BiH na čelu s predsjedavajućim kardinalom Vinkom Puljićem što je sudjelovao u tome.

Reisu-l-ulema je podvukao da je Islamska zajednica i na ovaj način pokazala da je  islamofobija u Sarajevu zlonamjerna i da je Islamska zajednica dorasla da ravnopravno sudjeluje u temama od evropskog značaja. 

  • 0101