Promo banner

A+ A A-

Pismo reisu-l-uleme predsjednici projekta „Aladdin"

Sarajevo, 25. januar 2012. (MINA) - Povodom godišnjice 27. januara 1945., dana oslobađanja Aušvica, koji se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust,  reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio pismo predsjednici projekta „Aladdin" gospođi  Anne-Marie Revcolevschi u kojem se kaže:

- Poštovana gospođo Revcolevschi,

Nadam se da Vas ovo pismo zatiče u dobrom zdravlju. Uskoro je godišnjica 27. januara 1945., dana oslobađanja Aušvica, koji se danas širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

reis-ausvic-2011-5

Pišem Vam kao musliman Bošnjak, podržavatelj projekta „Aladdin", koji je pod pokroviteljstvom UNESCO-a i koji se bori  protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije kroz njegovanje  međukulturalnog dijaloga, posebno između muslimana i Jevreja, ali i kao osoba koja je 1. februara 2011. u Vašoj organizaciji posjetila nacistički kamp smrti, Aušvic, kao izraz međureligijske solidarnosti u borbi protiv onih koji negiraju holokaust.

Nikada neću zaboraviti slike koje sam vidio u Aušvicu prošle godine. Osjećaj boli koji me je obuzeo tokom posjete Aušvicu nikada u meni neće zamrijeti i uvijek će me poticati da se borim protiv onih koji poriču holokaust, ma ko oni bili, jer je njihovo poricanje znak da su u stanju ponovo učiniti isto zlo.

Najgnusniji od svih zločina je upravo negiranje zločina protiv čovječnosti, odnosno holokausta i genocida.

Protiv onih koji veličaju zla treba se boriti svim sredstvima, dajući im na znanje da se takva zla neće tolerirati. Kain, koji je, kako nam Biblija kaže, ubio svog brata Abela, shvatio je da je time počinio grijeh, međutim, norveški terorista, Anders Behring Breivik, nije. Breivik vjeruje da je 22. jula 2011. ubistvom 77 i ranjavanjem 151 osobe na Otoku Utoeya u Norveškoj učinio dobro djelo vrijedno nagrade. Isto tako, srpski ratni zločinci, Radovan Karadžić i Ratko Mladić vjeruju da je ubistvo osam hiljada  muslimana Bošnjaka u Srebrenici 11. jula 1995. junačko djelo kojim se trebaju ponositi.

Slijedeći istu logiku, trenutni predsjednik bosanskog entiteta, Republike Srpske, Milorad Dodik, negira genocid u Srebrenici uprkos činjenici da je Evropski parlament 15. januara 2009. usvojio Rezoluciju kojom se od članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana traži obilježavanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici (u prilogu vam dostavljam kopiju Rezolucije).

Dobra je vijest da su parlamenti  Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, a djelomično i Srbije usvojili  Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, međutim, država Bosna i Hercegovina,  u kojoj žive žrtve genocida i podnose neopisiv bol, još uvijek to nije učinila zbog Dodikovog negiranja genocida.

Upravo zbog Dodikovog negiranja genocida u Srebrenici pišem Vam ovo pismo uvjeren da ćete podići svoj glas protiv ovog čina Milorada Dodika. Žalosno je da su Milorada Dodika, koji negira genocid, izraelske vlasti nedavno toplo dočekale u Tel Avivu.  Zvanični izraelski prijem srpskog političara, Milorada Dodika, suprotan je duhu i cilju Aladdin projekta „borbe protiv onih koji negiraju holokaust i sve oblike rasizma i netolerancije kroz njegovanje međukulturalnog dijaloga, posebno među muslimanima i Jevrejima".

Dakle, u duhu i u skladu sa ciljem Aladdin projekta, koji ja iskreno podržavam, očekujem da ćete dići svoj glas protiv Dodikovog negiranja genocida u Srebrenici i da ćete posavjetovati izraelsku vladu da ne pruža dobrodošlicu srpskim političarima koji negiraju genocid u Srebrenici.

Zajedno možemo zaustaviti zločin negiranja holokausta i genocida i time poslati jasnu poruku žrtvama da nisu sami u borbi da dokažu očiglednu i neospornu istinu o svojim patnjama.

Kako su moje misli ovih dana posvećene žrtvama Aušvica, šaljem iskrene pozdrave i najbolje želje Vama i Aladdin projektu, podsjećajući vas da zločini protiv čovječnosti ne smiju biti nagrađivani.

Zločini protiv čovječnosti, holokaust i genocid, moraju biti kažnjeni sada i uvijek, s Božijom pomoći!

 

S poštovanjem,

Dr. Mustafa Cerić

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.