Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA BORAVIO U SUDANU

     Sarajevo, 11. juni, 2007. (MINA) -  Na poziv ministra vakufa Sudana Ezherija Tidžanija, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je boravio u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Sudanu (od 8.do 10. juna)  zajedno sa predsjednikom Sabora IZ-e Edhemom Bičakčićem. Cilj posjete delegacije IZ-e BiH Sudanu bio je razmjena iskustava sa pojedincima i organizacijama u oblasti odgoja i obrazovanja te međumuslimanskog i  međureligijskog dijaloga. U tu svrhu potpisan je i protokol o razumjevanju između IZ-e u BiH i ministarstva vakufa Sudana. Delegacija je posjetila i Darfur.

Docek Darforcana na aerodromu (Small)

    Doček Darfurčana na aerodromu

     Sudan nije samo jedna od najznačajnijih članica Afričke unije, već je i temeljna članica Organizacije islamske konferencije. Decenijski sukob na jugu iscrpljivao je ovu zemlju u svakom pogledu i zato potpisivanje trajnog mira prije nekoliko godina sa pobunjeničkim pokretima na jugu Sudanci doživljavaju kao veliki uspjeh sadašnje vlade Sudana. No, u trenutko kad se mislilo da se Sudan definitivno oslobodio lokalnih pobunjeničkih pokreta, pojavio se Darfur, koji je ponovo Sudan stavio na veliko iskušenje, za vladu Sudana mnogo teže zato što je riječ o sukobu među muslimanima.

Prijem kod guvernera sjevernog Darfora (Small)

    Prijem kod guvernera Sjevernog Darfura

     U tom sukobu, nažalost, stradalo je hiljade ljudi. Prema sudanskim procjenama u Darfuru je poginulo oko 9.000 osoba, dok se raselilo ili izbjeglo oko 200.000 osoba. Neki svjetski mediji, međutim, govore o desetinam hiljada stradalih i o stotinama hiljada raseljenih i izbjeglih.  

     Nasreću, vojni sukob u Darforu je okončan potpisivanjem Abadžijskog sporazuma 2005. god. u Čadu između vlade Sudana i pobunjeničkih pokreta.

     Inače, Darfur se nalazi na sjeveru Sudana sa površinom većom od Italije i Francuske zajedno. Darfur ima oko pet milijona stanovnika koji su u stopostotnom procentu muslimani. Bogat rudama, kao što su uran i cink te ogromnim naftnim i vodenim rezervama, Darfur je oduvijek bio središte pažnje raznih lokalnih i svjetskih moćnika. Stoga se u Sudanu vjeruje da se u Darfuru ne radi o međuetničkom sukobu, već je riječ o natjecanju svjetskih kompanija oko prirodnog bogatstva Darfura.

     Danas Darfur živi u sporazumnom miru u što se mogao uvjeriti i reisu-l-ulema Cerić, koji je razgovarao sa Jusufom Mahmudom el-Tajjibom, potpredsjednikom parlamenta Darfura, jednim od bivših vođa pobunjeničkog pokreta koji obnaša tu dužnost nakon potpisivanja Abadžijskog sporazuma.

Razgovor sa jednim od bivsih vodja pobunjenika Jusufom Mahmudom el-Tajjibom u zgradi parlamenta sjevernog Darfora (Small)

    Razgovor sa jednim od bivših vođa pobunjenika Jusufom Mahmudom El-Tajjibom u zgradi parlamenta Sjevernog Darfura

     Reisu-l-ulema je razgovarao i sa guvernerom sjeverne pokrajine Darfura gosp. Osmanom Keberom koji nije, kao što je sam naglasio, arapskog već afričkog porijekla i zato "priče o arapsko-afričkom sukobu u Darforu nisu istinite" - poručio je sadašnji guverner Darfura. 

     Delegacija IZ-e je obišla raseljeni kamp u sjevernoj pokrajini Darfura u kojim je smješteno oko 50.000 raseljenih Darfurčana koji čekaju povratak svojim kućama. Delegacija je prošetala pijacom u Darfuru i razgovarala sa ljudima kojima, reklo bi se, ništa ne nedostaje osim povratak vlastitom domu.  

     Vlada Sudana i svi drugi koji su na bilo koji način upleteni u slučaj Darfura trebat će uložiti još mnogo napora i pameti da se oko Darfura utvrdi istina, ustanovi pravda, te provede trajni mir i pomirenje.

 Reisu-l-ulema u razgovoru sa ministrom vakufa Sudana u Kartumu (Small)

Reisu-l-ulema u razgovoru sa ministrom vakufa Sudana u Kartumu
Prijem kod savjetnika guvernera sjevernog Darfora (Small)
Prijem kod savjetnika guvernera Sjevernog Darfura 
Reisu-l-ulema sa ucenicima u raseljenickom sjevernog Darfora (Small)
Reisu-l-ulema sa učenicima u raseljeničkom centru u Sjevernom Darfuru
Reisu-l-ulema u posjeti jednoj raseljenoj porodicu u sjevernom Darforu (Small)
Reisu-l-ulema u posjeti jednoj raseljenoj porodici u Sjevernom Darfuru