Promo banner

A+ A A-

IZLAGANJE REISU-L-ULEME U LONDONU

     Sarajevo/London, 4. juni 2007. (MINA) - U prisustvu velikog broja muslimanskih i drugih intelektualaca, među kojima su iz BiH dr. Fikret Karčić, dr. Enes Karić i Senaid Kobilica glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i predsjednik Islamskog savjeta Norvešeke, danas je britanski premijer Tony Blair otvorio međunarodnu konferenciju u Londonu, u Lancaster Houseu, o temi: "Islam i musulimani u svijetu danas" u organizaciji Kambridž univerziteta, Fondacije  za koegzistenciju i Weidenfild instituta za strateški dijalog.

Otvaranje Konferencije u Londonu,

Konferenciju je otvorio britanski premijer Tony Bler  

      Konferenciji se obratio putem video snimka Princ od Velsa te pakistanski premijer Ševket Aziz. Glavna poruka svih je da međuvjerski i međukulturni dijalog nema alternativu, posebno između islama i Zapada. Cilj konferencije u Londonu je da skrene pažnju na miroljubive poruke islama te da ukaže na činjenicu da na Zapadu danas živi veliki broj muslimana koji imaju legitimna prava, ali i patriotske obaveze prema društvu i državi u kojoj žive. 

 Reisu-l-ulema na Konferenciji u Londonu,

    Dio učesnika konferencije

     Na sesiji pod naslovom "Muslimani na Zapadu: angažman i zastupništvo", danas je govorio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i između ostalog rekao:

 I

     Abasidski halifa Mejmun ibn Harun el-Rešid ustanovio je u devetom stoljeću u Bagdadu Bejtu-l-hikme (Kuću mudrosti). Njena osnovna aktivnost bila je prijevod filozofskih i znanstvenih djela sa grčkog na arapski jezik. To je bila prva interakcija između islama i Zapada u kojoj su muslimani igrali ulogu spasioca intelektualnog i znanstvenog duha zapadne kulture - uistinu korijena europskog humanizma i renesanse. Bio je to mudri čovjek sa Istoka koji je pozvao racionalnog čovjeka sa Zapada da se sretnu u Bagdadu kako bi spasili um čovječanstava.

 II

     Ibn Rušd (1126-1198), poznat na srednjovjekovnom Zapadu pod imenom Averroes, je skrenuo pažnju Zapadu na važnost Aristotelove racionalne filozofije. Na taj način on je otvorio drugu povijesnu interakciju između islama i Zapada. Za razliku od prve, druga interakcija, kroz muslimansku Andaluziju, nije dobro dočekana u Europi. Poznati autor Božanstvene komedije, Dante Aligeri, niji mogao već da osudi "komentatora Aristotela" zbog averroizma ili racionalizma kojeg Europa u to vrijeme nije mogla podnijeti. Prema tome, ne samo da muslimani imaju pravo na zapadnu civilizaciju, već imaju i odgovornost za njezine uspone, ali i padove.

 III

     Mi smo danas u trećoj povijesnoj i dramatičnoj interakciji između islama i Zapada. U stvari, mi smo na pragu novoga doba u kojem moral mora nadvladati; u kojem međukomšijsko razumijevanje, međunarodna pravda te međuljudski odnosi i volja da jedni drugima pomažemo moraju biti naš imperativ. Ne mogu ni atomsko oružje, ni nuklearne prijetnje zamijeniti moralne vrijednosti i ljudsko poštenje. Vi možete dobiti rat, ali to ne znači da ste dobili mir. Svijet je obećao slobodu od straha, ali strah se u posljenje  vrijeme sve više uvećava. Svijet je obećao slobodu od siromaštva, ali mnogi dijelovi svijeta pate zbog gladi dok drugi žive u pretjeranom izobilju. Teritorijalna pitanja i borba za premoć u svijetu još uvijek su iznad esencijalnih zahtjeva za pravdom i jednakošću.   Dozvolite mi da budem konkretan oko jednog slučaja, koji je samo simptom općeg stanja: slučaj mog bosanskog naroda.

 IV

     Gdje su muslimani danas na Zapadu, ali i na Istoku? Gdje je Zapad danas ne samo u odnosu na islam i muslimane, već i u odnosu na samoga sebe? Koje su zajedničke vrijednosti islama i Zapada da bi shvatili zajedničke izazove budućnosti? Očito, mnogo je više pitanja nego pravih odgovora koje danas tražimo. No, jedna stvar je jasna. Ni muslimani ni Zapad nemaju izbora već da prihvate "treću interakciju" u duhu bagdadske mudrosti susreta "mudrog čovjeka" sa Istoka i "racionalnog čovjeka" sa Zapada. Zapad ne smije zanemariti temeljne božanske moralne poruke na čemu muslimani inzistiraju više nego drugi, dok muslimani ne smiju podcijeniti fundamentalna ljudska prava na čemu Zapad inzistira više nego drugi. Muslimani i Zapad treba da rade zajedno u izgradnji takovog sistema vrijednosti koji će eliminirati mogućnost međusobnog rata i zauvijek uništiti ubitačna sredstva masovne destrukcije - zaključio je reisu-l-ulema Cerić na međunarodnoj konferenciji u Londonu.

FILE0501 (Small)

Izlaganje reisu-l-uleme