Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMI U ŠTUTGARTU URUČENA NAGRADA THEODOR HEUSS

    Sarajevo, 12. maj 2007. (MINA) - Reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću danas je na prigodnoj ceremoniji u Štutgartu uručena nagrada Theodor Heuss za 2007 godinu.

    Pored reisu-l-uleme nagradu je dobila i bivša predsjednica njemačkog parlamenta, prof. dr. Rita Süssmuth.

    Četrdeset druga ceremonija dodjele nagrade Theodor Heuss održana je  pod naslovom: „Religija i integracija u Europi"  u Haus der Wirtschaft u Stuttgartu.

 

stutgart_nagrada (Small)
  Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić i Rita Zismut s gostima na svečanosti (Foto: B. Šišić, www.avaz.ba)

 

    MINA prenosi riječi reisu-l-uleme sa ceremonije dodjele nagrade :

    -Hvala Allahu Uzvišenom na blagodati ovoga dana, na radosti ovoga trenutka i na blagodati mira među ljudima.

    Dr. Ludwig Theodor Heuss, predsjednik Fondacije Theodor-Heuss

    Dr. Chrisitan Schwarz-Schilling, član počasnog odbora i Odbora povjerenika Fondacije Theodor-Heuss

    Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, MdB, član Njemačkog parlamenta i drugi predsjednik Fondacije Theodor-Heuss

    Prof. Dr. Gesine Schwan, dobitnik nagrade Fondacije  Theodor-Heuss

    Mr. Dragan Bagarić, generalni konzul BiH u Stuttgartu

    Mrs. Sabina Hasanefendic,  konzul BiH u Stuttgartu

    Mr. Nermin Mesinovic, konzul BiH u Stuttgartu

    Mr. Mustafa ef. Klanco, glavni imam IZ-e Bošnjak u Njemačkoj

 

    Eminencije i ekselencije,

    Braćo i sestre,

    Dame i gospodo,

    Čast mi je što danas primam Theodor-Heuss nagradu za 2007. godinu kako u svoje ime tako i u ime bosanskih muslimana koje predstavljam, koji su to zaslužili zbog svoje iskrene predanosti istini, pravdi, miru i pomirenju.

    Hiljadu godina bosanske povijesti bogato je primjerima tolerancije u jedinstvenoj religijskoj i kulturnoj raznolikosti. Oni koji poznaju povijest Bosne i Hercegovine znaju ko su "Dobri Bošnjani". To je narod od bosanske zemlje (Bosnaland), kao što je i narod od njemačke zemlje (Deutschland), otvorenog uma i dobroga srca. Oni vole čitati Goetheova znamenita djela te posebno pjesmu posvečenu Poslaniku Muhammedu, kao i poemu: Gottes ist der Orient! Gottes is der Okzident! Nord - und südliches Gelände / Ruht in Frieden seiner Hände. (Bogu pripada Istok! Bogu pripada Zapad! Sjever - i južni krajevi! Uživajte u miru Njegovih ruku).

    Njima su za srce prirasle riječi Theodora Heussa: "Njemačka treba Europu, ali i Europa treba Njemačku." Inspirirani tom povijesnom rečenicom prvog predsjednika Republike Njemačke Theodora Heussa, Dobri Bosanci vole danas reći: "Bosna treba Njemačku, kao što ju je trebala tokom agresije 1992-1995 kada je ova zemlja otvorila svoje dveri i u svoj topli zagrljaj primila stotine hiljda prognanih i izbjeglih Bosnjaka od kojih mnogi danas uživaju njezino gostoprimstvo koje nikada neće biti zaboravljeno. Naravno i Njemačka na svoj način treba Bosnu a svi zajedno trebamo Europu slobodnu od straha i siromaštva."

    Dame i gospodo,

    Ja nisam danas ohrabren samo zato što znam da moja zemlja ima svoje mjesto u Europi, već i zato što sam čvrsto uvjeren da je iskustvo od četiri godine okupacije grada Sarajeva dobra lekcija za čovječanstvo da dekodira knjigu života na novi i bolji način.         

    Danas čovječanstvo živi pod velikim prijetnjama kako od ljudskog grijeha tako i od prirodne nesreće. Više nego ikad ranije čovječanstvo mora uposliti razum, kao najbolji dar Božji, da "dekodira knjigu života", koja će mu omogućiti da preživi teške i nepridvidive uvjete postojanja.

    Čovjek mora shvatiti da u dubinama okeana, u mraku i u pijesku, različita stvorenja žive i cvjetaju u raznolikosti boja i oblika. Svaki oblik ili crta na njihovim tijelima je zbog nekog razloga: da jede, da lovi, da se brani, da pobjegne, da se skrije. Ljudi, kao najsavršenija Božja stvorenja, imaju razum i dušu. Zato oni moraju dati priliku da ljudski um razvije međuljudsku komunikaciju i na taj način pokažu da čovječanstvo treba da dijeli zajedničku podlogu za sretniju budućnost.

    Nažalost, naše vrijeme je puno strahova. Strah se širi cijelim svijetom. Strah je u našem domu, u našoj ulici i u našoj glavi. Strah zaustavlja progres, udaljava nas od zajedništva i sprečava pozitivne domete. Stoga je sloboda od straha najznačajnija vrijednost našeg vremena. Potrebno je da budemo slobodni kretati se, govoriti, misliti, osjećati i živjeti u zajedništvu naših raznolikosti i naših  sličnosti. Stoga moramo njegovati život usmjeren protiv straha i neznanja.

    Uistinu, mi nemamo izbora osim da gradimo međusobnu komunikaciju i povjerenje kako bismo savladali strah od od brojnih pošasti savremenog svijeta među kojima je svakako i teror i terorizam. Nemamo izbora već da se služimo svojim umom i svojim razumom, kao najboljim Božjim darom, u prihvatanju zajedničke osnove, u premošćavanju naših različitosti i poštivanju naših sličnosti.

    Stoga mi čini posebno zadovoljstvo što ovu nagradu dijelim sa prof. dr. Ritom Sussmth zbog njezine izuzetne predanosti pravima običnih građana ove zemlje, kao i pravima manjina i osoba koje su izložene diskriminaciji i društvenoj izolaciji. Njezina posvećenost integraciji u Europi i mirnoj koegzistenciji među različitim vjerama i kulturama predstavlja veliki doprinos europskoj kulturi dijaloga koji je danas toliko potreban.

    Nadam se da će muslimani iskopristiti priliku otvorenosti njemačkog društva i nači način da se integriraju ne gubeći muslimanski indentitet, ali i pokazujući svoju predanost europskim demokratskim vrijednostima.

    Eminencije i ekselencije,

    Braćo i sestre,

    Dame i gospodo,

    Želim da se zahvalim članovima Odbora Theodor Heuss zbog časti koju je ukazao mom narodu, mojoj zemlji i meni osobno sa ovom nagradom. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Fondacije Theodor Heuss dr. Ludwigu Theodoru Heussu.      

    Zahvalan sam također mojim bosanskim prijateljima koji su danas sa monom ovdje, kao i svim Bosanscima koji žive u Njemačkoj a koji su danas došli da podjele ovu našu zajedničku radost.

    I, naravno, zahvaljujem se svojoj Azri koja je uvijek sa mnom u radosti i u žalosti, u zravlju i u bolesti, u mom uspjehu i mom neuspjehu, kao moja supruga i moj životni prijatelj. Neka nas Bog Uzvišeni sve blagoslovi sa ovom dovom koju želim ovdje proučiti:

    Neka Svemogući Bog bude s nama kod svakog koraka kojeg koračimo!

    Neka nas Bog vodi pravim putem kod svake odluke koju donosimo!

    Neka nas Bog pomogne kad nam bude teško u životu!

    Neka nas Bog čuje kad Ga molimo!

    Neka nam Bog Milosni dadne da uvijek budemo u Njegovoj neizmjernoj milosti! Amin! (kraj)

    ( U prilogu  Izjava za štampu Fondacije Teodor Hojs)

    Theodor-Heuss-Stiftung

    zur Förderung der politischen Bildung und Kultur

    in Deutschland und Europa

 

    Fondacija Teodor Hojs

    za promociju političkog razvoja i kulture

    u Njemačkoj i Europi

 

    Pressemitteilung

    Press Release

    Izjava za štampu          

    Stuttgard, 26. april, 2007

    Theaodor Heuss Nagrada 2007. za Ritu Süssmuth i Nj. E. dr. Mustafu Cerić

 

    Religija i integracija u Europi

    Nagrada Teodor Hojs Theaodor Heuss 2007 za Ritu Süssmuth i Nj. E. Dr. Mustafu Cerića

 

    Najveći izazov za društva zapadne demokracije bit će kako se nositi sa koegzistencijom pojedinaca iz različitih kultura, religija i porjekla. Može li religija biti prepreka prema integraciji? Postoji li europski islam? Koje mjere treba poduzeti u Njemačkoj? Ova pitanja, koja će ove sedmice dominirati na Drugoj islamskoj konferenciji koju organizira Njemačka federalne vlada, bit će u središtu pažnje na ceremoniji dodjele nagrade. Dvije izuzetne osobe koje se praktično bave svim aspektima integracije i europskog islama, su dobitnice nagrade. One to svojim osobnim primjerom dokazuju. 

    Bivša predsjednica njemačkog parlamenta, prof. dr. Rita Süssmuth i Nj. E. Vrhovni muftija Bosne i Hercegovine Dr. Mustafa Cerić, su dobitnici nagrade Theodor Heuss za 2007. god. Četrdeset druga (42) ceremonija dodjele nagrade Theodor Heuss održati će se pod naslovom: „Religija i integracija u Europi" u subotu, 12. maja 2007. godine u 10:30, u Haus der Wirtschaft u Stuttgartu. Uvodni govor će održati predsjednik Europa Universität Viadrina, Frankfurt/ili, Prof. Dr. Gesine Schwan. 

    Rita Süssmuth prima nagradu za svoju izvanrednu posvećenost migraciji i integraciji ukorjenjenoj u njezinom prosvijećenom stavu i borbenom duhu. Migracija i integracija su pitanja kojima se otvoreno i demokratsko društvo kad-tad mora suočiti. Integracija u najširem smislu je postala dominantna tema za Ritu Süssmuth. To je postalo očigledno s početka njezine političke karijere po pitanjima porodice, žene, zdravlja i obrazovanja. U području imigracijske politike njezina stručnost je veoma cijenjena unutar i van Njemačke. Njezin stav prema životu je okarakterisan civilnom hrabrošću i beskompromisnim afinitetom prema građanskim vrlinama. Snagom svoje odlučne ličnosti,  Rita Süssmuth se posvetila pravima građana, pravima manjina i osobama koje su izložene diskriminaciji i isključenosti, te promociji mirne koegzistencije na osnovu uzajamnog poštivanja i tako pridonijela napretku naše demokratske kulture. 

    Mustafa Cerić se nagrađuje za njegovu uzoritu predanost kao promišljeni posrednik u krizi između Istoka i Zapada  i u odnosima između religija koji su se naglo pogoršali nakon terorističkih napada u New Yorku, Washingtonu, Madridu i Londonu, te kao  pouzdani branitelj slobode i demokracije koje su bile dovedene u pitanje tim razvojem u Evropi i širom svijeta. Kao Vrhovni muftija Bosne i Hercegovine i kao osoba u vrijeme bosanskog odbrambenog rata, on je visoko poštovan u svojoj rodnoj Bosni. Zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj poziciji kao reisu-l-ulemi "prvom među ulemom", on je internacionalno traženi sugovornik. Kao Europljanin on se zalaže za integraciju muslimna, koji žive u Europi, u europsko društvo te za miroljubivi dijalog između muslimana, Židova i kršćana. On se jasno zalaže za umjerenost, toleranciju i otvorenost u odnosima između Istoka i Zapada i tako snažno utječe na kulturu dijaloga. On time doprinosi na značajan način poboljšanju prilika za mirnu budućnost Europe i svijeta. 

    Panel diskusija sa dobitnicima nagrade, koju će dodijeliti Roger de Weck i u kojoj će učestvovati član evropskog parlamenta Cem Ozdemir i predstavnik integracije Grada Štutgarta, Gari Pavković, će pokazati područje razlike između kulturnog porijekla i područja djelovanja dva dobitnika nagrade. 

    Kao i svake godine Theodor-Heuss-Stiftung će prirediti Kolokvij koji će se baviti pitanjima teme godine u kojem će učestvovati oba dobitnika nagrade. Kolokvij će se održati u petak 11. maja 2007. godine od 13:00 do 18:00 h u Literaturhausu u Stuttgartu, i predstaviti će ga Dr. Beatrice von Weizsacker. Tri govora će dati povod za tri radionice. Jurgen Fliege će govoriti o „Integraciji i religiji", prof. dr. Klaus J. Bade o „Integraciji i politici", a Cem Ozdemir o „Integraciji i civilnom društvu".

      Kako bi se nadalje produbila tema, drugi sastanak će se održati na jesen. Theodor-Heuss-Stiftung uređuje godišnji izvještaj koji bilježi sve ove događaje.