A+ A A-

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo,19. januar 2011. (MINA) - Šesnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Sarajevu, 18. januara 2011. godine, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.

Rijaset Islamske zajednice je razmotrio i usvojio Izvještaj Glavne izborne komisije o provedenim  izborima u Islamskoj zajednici i aktivnostima oko verifikacije izbornih mandata. Rijaset je izrazio zadovoljstvo uspješno sprovedenim izborima i odao priznanje Glavnoj izbornoj komisiji i njenom predsjedniku Mensuru Karadži.

sjednica-rijaseta-01-2011-1

Rijaset Islamske zajednice je raspravljao o prednacrtu Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici i nakon diskusije donesen je zaključak da se prednacrt ovog Pravilnika uputi na javnu raspravu.

Također usvojeni su izvještaji o organizaciji hadža i provođenju akcije klanja kurbana u 2010. godini, a posebno je istaknuta kvalitetno sprovedena akcija klanja kurbana.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Zuhdija Adilović i  profesorica dr. Mejra Softić članovima Rijaseta obrazložili su elaborat o otvaranju Odsjeka za arapski jezik na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, nakon čega je Rijaset dao saglasnost za otvaranje Odsjeka za arapski jezik.

sjednica-rijaseta-01-2011

Projekat prevencije nasilja u porodici i pomoć žrtvama nasilja u kontekstu mogućnosti uključivanja i podrške Islamske zajednice prezentirale su Sehija Dedović, direktorica Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla" i Đermana Šeta, aktivistica Centra. Kao glavni segmenti istaknuti su borba protiv nasilja u porodici, uspostavljanje profesionalnog psihološkog savjetovališta i promocija hraniteljstva u lokalnoj zajednici, tj. pomoć jetimima. Rijaset Islamske zajednice ocijenio je prezentirani projekat vrlo korisnim i potrebnim te preporučio svim muftijama da se aktivno uključe u njegovu realizaciju, a kao pilot projekat neposrednijeg angažmana Islamske zajednice u borbi protiv nasilja u porodici određeno je Muftijstvo tuzlansko.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon usmenog izvještaja muftija o duhovnom stanju muslimana na svojim područjima, pozvao je sve imame, hatibe, muallime i članove Islamske zajednice da svoj posao obavljaju savjesno i odgovorno i sve džematlije na istinsko bratstvo i islamsku solidarnost uz dovu Allahu dž. š. da nam svima pomogne u uspješnom savladavanju sadašnjih iskušenja i prepoznavanju najboljih rješenja za nadolazeće izazove, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.