Promo banner

A+ A A-

Doček Nove hidžretske godine u džematu Gornji Kamengrad

Noć uoči petka, na prvi dan muharrema 1431. godine (17.12.2009.) u džematu Došci/Gornji Kamengrad (MIZ Sanski Most) bila je nesvakidašnje vesela. Prisutni nisu krili izraze oduševljenja pripremljenim programom. Jednostavno,  organizatori su na sve mislili i za svakog je bilo ponešto.

Između akšama i jacije priređena je promocija prvog bh mega-projekta "DVD Kur'an". Promotori su bili autori istog: Senad Kubat i Nevres ef. Softić.      

Nakon promocije prisutnima se prigodnim predavanjem obratio glavni imam MIZ Sanski Most, Husein ef. Kovačević, a bosanska brda "duplim" salavatom i ezanom osvježili su Emir Kasapoglu, inače direktor općinskog Komunalnog fonda i hfz. Osman ef. iz naše bratske Turske.

Nakon jacije, ispred harema džamije priređeno je pravo narodno veselje. Čajevi i kolači za sve prisutne, te splet ilahija i sevdaha na bini posebno uređenoj za ovu svečanost. Nakon pozdravne riječi imama, Senad ef. Omića, prisutnima je Novu 1431. godinu čestitao glavni imam, te, ispred općinskoga načelnika, Emir Kasapoglu. Svečanost je prelijepom  novogodišnjom ilahijom "Nek se srca otvore" otvorio mladi talenat Krupić Filduz, dječak iz ovoga džemata, te nakon njega još nekoliko drugih izvođača.  

nova-godina-gornji-kamengrad

Međutim, zasigurno najveće iznenađenje za djecu je bilo kada je imam najavio da će se odnekud pojaviti, NE DJEDA MRAZ, NEGO MUBAREK-DIDO, sa 150 paketića koje će podijeliti djeci. I zaista, nedugo nakon toga, na krovu džipa okićenog bajracima, sa svirenama i rotacionim svjetlima u sred gomile pojavio se mubarek-dido u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji, sa fesom na glavi i sa lijepom "bosanskom bradom", zatrpan paketićima, ali i snijegom koji ga je prekrio dok je stigao do najmlađih kako bi ih obradovao.

Djeca, od uzbuđenja, nisu znala da li bi se jagmila za paketić ili bi gledali u mubarek-didu, nebi li otkrili ko se krije iza sijede brade i ispod fesa. Kako su među gostima bili dvojica pomenutih učača iz Turske, među djecom se počelo širiti nagađanje kako je mubarek-dido vjerovatno stigao iz Turske, jer ga, vele, do sada nije bilo na ovim prostorima. Imam je pustio dječijoj mašti na volju i nije htio otkriti da je zagonetni mubarek-dido ipak njihov džematlija, 67-godišnji Rahim Burnić, kojem je, eto pripala čast da prvi ponese tu titulu koju će djeca, zasigurno, dugo prepričavati, ali mu se i dogodine nadati.

Ipak, pravi začin i "šećer na kraju" bio je veliki vatromet koji je 10-ak minuta osvjetljavao nebo iznad harema "Šarene džamije" u džematu Došci/Gornji Kamengrad.

 

Priredio: Senad Omić