Promo banner

A+ A A-

Bajramski poklon Sjeničacima

mekteb-sjenicaIslamska zajednica u Srbiji građanima Sjenice izašla je u susret i na zahtjev roditelja organizovala rad isturenog odjeljenja predškolske ustanove Reuda u ovom gradu.

Zainteresovani roditelji su Mešihatu Islamske zajednice prije mjesec dana podnijeli zahtjev da se jedno odjeljenje ove obrazovne ustanove otvori i u Sjenici. Od ideje do realizacije i početka rada prošlo je kratko vrijeme. Glavni problem bio je da se obezbjedi adekvatan prostor koji bi zadovoljio sve pedagoško-odgojne zahtjeve za boravak djece. Pošto je pronađena odgovarajuća kuća, ideja je i realizovana. U četvrtak 26.11.2009. godine, uoči Kurban bajrama, Upravnik „Reude"  profesor Mirsad Curić je sa zainteresovanim roditeljima iz Sjenice održao prvi roditeljski sastanak na kome su dogovoreni svi detalji daljeg rada.
Upravnik Curić je prisutne upoznao sa nastankom i programom ove obrazovno odgojne ustanove.
„Poštovani prisutni ja želim da vas poselamim i da vam u ime Islamske zajednice u Srbiji čestitam početak rada ovog islamskog vrtića. U vralo kratkom vremenu nađene su prostorije, obezbjeđen je inventar i osposobljen kadar i ja danas mogu da konstatujem da je sve spremno za početak rada." rekao je profesor Curić i dodao „Predškolska ustanova Reuda je počela sa radom 1998. godine. Počeli smo sa 13 polaznika a danas Ustanova ima preko 750 polaznika. Imamo zaposlenih 65 radnika, 10 kombija za prevoz djece, u Novom Pazaru i Tutinu imamo 7 objekata, i danas evo svečano u Sjenici dobijamo osmi objekat. Ono što je jako bitno za vas jeste da ste dobili Ustanovu u kojoj će vaša djeca da se islamski odgajaju. Predškolski period je najvažniji period u razvoju mlade ličnosti, tu se postavlja temelj budućeg čovjeka, a kada je u pitanju ova Ustanova u njoj se postavlja temelj buduće islamske ličnosti."
Nakon obraćanja upravnika Curića četiri djevojčice i dva dječaka, koji su polaznici mekteba „Reuda" u Novom Pazaru za prisutne roditelje i njihovu djecu izveli su kratak program koji je u sebi sadržao hadise i ilahije i na najljepši način su prezentovali kakve su mogućnosti i šta će to djeca iz Sjenice učiti u ovom vrtiću.
Istureno odjeljenje u Sjenici radiće po ustaljenom programo koji već više od decenije funkcioniše. Djeca će u vrtiću imati cijelodnevni boravak sa dva obroka, a za one roditelje koji zbog prezauzetosti poslom nemaju vremena da djecu dovode i odvode u vrtić biće objezbeđen i prevoz djece kombijem. Kroz predškolsku ustanovu Reuda do sada je prošlo preko 8000 polaznika. Djeca iz Sjenice koja su upisana kao prva generacija polaznika biće ponosna na svoje roditelje što su prepoznali kakav je odgoj najbolje za njih i što su im objezbedili da se islamski odgajaju i edukuju. 
Na prvom roditeljskom sastanku bili su prisutni roditelji preko tridesetoro djece i prema riječima upravnika Curiće ni jedan novootvoreni objekat nije startovao sa toliko polaznika, što dokazuje veliku svijest Sjeničaka i potrebe za islamskim odgojem djece. Cijene boravka djece u vrtiću Reuda u Sjenici biće identične kao i u državnom vrtiću, a prvi radni dan zbog Kurban bajrama je predviđen za utorak 1. decembar, kada će Sjeničaci dobiti najljepši bajramski poklon.

(www.islamskazajednica.org)