Promo banner

A+ A A-

Postavljanje kamena-temeljca za džamiju na At mejdanu u Sarajevu

at-mejdan-sarajevoSarajevo će uskoro postati bogatije za još jedan vjerski objekat - Bakr-babinu džamiju, koja će se graditi na lokalitetu At mejdana, a kamen-temeljac za ovaj objekat bit će postavljen sutra u 11 sati.

Pokrajina Bursa u Republici Turskoj odlučila je u potpunosti finansirati izgradnju Bakr-babine džamije, a tim povodom u posjetu Općini Stari Grad dolazi delegacija Burse predvođena predsjednikom općine Redžepom Altepe. Pored delegacija općina Stari Grad i Bursa, postavljanju kamen-temeljca će prisustvovati i premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

Džamija Bakrbabe hadži-Alije, koju je narod zvao još i Bakrbabina džamija na At mejdanu podignuta je u neposrednoj blizini mosta Ćumurije, na lijevoj obali Miljacke 1544. godine, zajedno sa mektebom, a kasnije je ovdje nastala još i medresa i kutubhana (biblioteka), više česmi, te prostrani mezaristan.

Godine 1697. se urušila prilikom paljevine, a u pohodu na Sarajevo Eugen Savojski je spalio Bakrbabinu džamiju zajedno sa svim sarajevskim džamijama, osim džamije na Carini, na Vratniku i džamije Sultan Mehmeda Fatiha na Bijeloj tabiji. Nakon toga je izgorjela. Temeljito je obnovio hadži Mehmed Medbesarović, da bi poslije okupacije Austro-Ugarske 1878. godine džamija pretvorena u vojno skladište, te nakon toga 1895. godine srušena zajedno sa munarom, mektebom, medresom i kutubhanom.

Ostali su samo temelji džamije, zidovi džamijskog harema i mezaristan, da bi nedugo iza toga čitav ovaj kompleks bio zatrpan zemljom kao da nije nikad postojao. Zapisano je da je 1939. godine mezaristan ekshumiran, što su arheološka iskopavanja demantovala.