Promo banner

A+ A A-

Nadoknađivanje propuštenih dana posta u prošlosti

Pitanje:

Punoljetna sam žena i za Ramazane svaki dan koji sam u mogućnosti (zbog hajza) postim. Međutim, nijedan Ramazan od početka punoljetstva nisam napostila propuštene dane. Isprva nisam napostila jer nisam znala da treba ali zadnje 2 godine kada sam saznala opet nisam napostila do kraja svaki dan. Moje pitanje glasi, da li ja mogu sada da napostim za sve propuštene Ramazane od početka punoljetstva ili mogu samo za zadnju godinu? Također imam problem što ne znam od koje godine sam krenula da postim i koliko propuštenih dana je u pitanju po Ramazanu. Voljela bih da dam novac tj. nahranim siromaha dodatno uz napaštanje ali nisam sigurna koliki to iznos treba da bude.

Odgovor:

Žena je dužna napostiti dane mjeseca ramazana koje nije postila zbog hajza. Poželjno je da to napaštanje bude do narednog ramazana, ali to nije uvjet ispravnosti napaštanja. Rok za napaštanje nije strogo limitiran, mada je bolje napostiti ih čim prije. Napaštanje ne mora biti dan iza dana. S obzirom na to, da ne znate precizno koliko dana trebate napostiti, potrudite se, pa približno odredite broj tih dana i po tome se ravnajte.

Prema tome, ako možete, trebate napostiti sve propuštene dane, ili onoliko koliko ste u stanju, a za dane koje ne možete da napostite trebate primjeniti alternativni propis, a to je fidja. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

Fidja se daje siromašnim osobama/osobi, za svaki dan posta koliko iznosi sadekatul-fitr za jednu osobu. Kod nas u Bosni i Hercegovini je to 7 KM, ili 10 KM, ili 20 KM, ovisno o životnom standardu osobe koja daje fidju. Taj iznos se pomnoži sa brojem dana koji se nisu postili i dobije se konačan iznos fidje. Fidja se može dati odjednom većem broju siromaha, a može se i za više dana dati jednom siromahu. Uplatu fidje možete realizovati preko Rijasetovog fonda za fidju koji će vaša sredstva proslijediti potrebnima. To je najbolje rješenje.