Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Bakterijske mliječne kiseline

Pitanje:

Selam!

Zanima me da li su bakterije mliječne kiseline koje se koriste za proizvodnju nekih vrsta jogurta halal?

Odgovor:

Bakterijske kulture poznate  kao starter kulture koje sadrže bakterije mliječne kiseline koriste se u proizvodnji svih fermentisanih napitaka (jogurt, kefir itd.), kao i za proizvodnju maslaca i sira. Ove kulture se zovu starteri zbog toga što one iniciraju ili "startaju" proizvodnju mliječne kiseline, što je njihova primarna uloga.

S obzirom na to da su mikrobne kulture ili starteri za inokulaciju odnosno cijepljenje prilikom proizvodnje jogurta nastale od mlijeka, onda se može reći da su halal.

Pored ovih mikrobnih kultura postoje i sirila koja se koriste u proizvodnji sireva koja mogu imati haram status. To se prije svega odnosi na enzime kao što su renin ili renet koji se uzima iz želuca životinja, (obično telećeg želuca, ali može biti uzet i iz želuca svinja, pa je takav proizvod zabranjen). Međutim većina današnje proizvodnje jogurta, kiselog vrhnja ili kefira i sl. bazira se na proizvodnji mikrobnih kultura i sve mliječne industrije koje su halal certificirane uglavnom koriste ove startere za jogurte i slične proizvode.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH