Logo

Libijski vođa primio vjerske poglavare s Balkana

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Tripoli, 6. juni 2010. (MINA) - Danas je u Tripoliju libijski vođa Muammer el-Gaddafi primio muslimanske vjerske poglavare sa Balkana i to: reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafu Cerića, glavnog muftiju IZ Kosova Naim-ef. Trnavu, zamjenika glavnog mufije IZ u Srbiji Rešad-ef. Plojevića, reisa IZ Crne Gore Rifat-ef. Fejzić, izaslanika IZ Albanije Genti Krujaa, izaslanika reisu-l-uleme Makedonije Afrim-ef. Tahirija, zamjenika muftije IZ Hrvatske dr. Aziz-ef. Hasanovića i zamjenika muftije IZ Slovenije Ibrahim-ef. Malanovića.

IMG_6596

            Libijski vođa je zaželio dobrodošlicu svojim gostima poručivši im da Libiju smatraju svojom domovinom i da će on lično i libijski narod uvijek biti od pomoći muslimanima Balkana.

Libijskom vođi se ispred delegacije prvi obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić koji mu je na početku izrazio saućešće povodom nedavne avionske nesreće Afriqijyah Airwaysa koja se desila u Tripoliju 12. maja, ove godine i u kojoj je poginulo 103 osobe.

IMG_6525

Potom je reisu-l-ulema dr. Cerić izrazio zahvalnost el-Gaddafiju na njegovom angažmanu na širenju dobre volje u svijetu koji danas najviše potrebuje mir i sigurnost. Reisu-l-ulema se Gaddafiju posebno zahvalio na brizi prema bosanskoj djeci koja su boravila u Libiji tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

IMG_6537

Reisu-l-ulema je izvjestio libijskog vođu o različitim programima i projektima Islamske zajednice na obnovi džamija, vakufa, te ukazao na važnost podrške i jačanja muslimanskog jedinstva kako se više nikada i nikome ne bi ponovio genocid kao što se dogodio nad muslimanima Bosne i Hercegovine i Balkana na kraju 20. stoljeća.

IMG_6593

Nakon riječi tople dobrodošlice i prijema koji je u sklopu rezidencijalnog kompleksa Libijski vođa el-Gaddafi je nakon riječi tople dobrodošlice muslimanske vjerske poglavare pozvao da surađuju na postizanju konstruktivnog jedinstva radi zaštite, očuvanja i razvijanja vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta muslimana Balkana. Libijski vođa je izrazio spremnost da podrži ideju formiranja Vijeća za među-muslimansku koordinaciju na Balkanu, te ponovio svoj apel da muslimani imaju pravo na vjeru, kulturu, tradiciju. U slobodarskom duhu revolucionara Gaddafi je poručio kako je svijet stvorio Dragi Bog i kako svi ljudi na planeti imaju prava život, dostojanstvo i budućnost bez straha za svoju i budućnost svoje djece. «Libija je kao vaša zemlja i vi ste ovdje uvijek dobrodošli, stoga se osjećajte kao kod kuće,» poručio prilikom prijema muslimanskih vjerskih poglavara libijski vođa Muammer el- Gaddafi.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.