A+ A A-

Saopćenje: Dvostruki standardi RAK-a

ZNAKIZ1Sarajevo, 12. februar 2010. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u povodu saopćenja Regulatorne agencije za komunikacije u kojem se ističe da Federalna televizija ugrožava profesionalne i etičke standarde, ukazuje na postojanje dvostrukih standarda RAK-a prema muslimanima i Islamskoj zajednici.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je danas saopćila da je emitiranjem priloga "Vidimo se u Bileći"  Televizija FBiH ozbiljno ugrozila profesionalne i etičke standarde, te da ugrožava i samu funkciju javnog servisa. Nadalje je konstatirano da "RTV FBiH sve češće zanemaruje svoju primarnu ulogu i  postulate profesionalnog novinarstva i neodgovorno se  ponaša  prema bh. javnosti."

Islamska zajednica je u više navrata slala prigovor RAK-u na kršenje profesionalnih i etičkih standarda kroz vrijeđanje, izrugivanje, iznošenje neistinitih i konstruiranih sadržaja o vrijednostima islama, muslimana i Islamskoj zajednici. Zadnji prigovor je upućen 18. novembra 2009. g. na jednosatni prilog o Saboru IZ-e i reisu-l-ulemi, gdje je, uz iznošenje brojnih neistina, vrhovni poglavar muslimana nazvan šovinistom i brojnim drugim uvredljivim etiketama. RAK je odgovorio 03. februara 2010. godine da nije utvrđeno kršenje Kodeksa o emitiranju RTV programa  i obustavljanju postupka. Odgovor je, kao i obrazloženje, bio isti kao u ranijim prigovorima, RAK je utvrdio da iznošenje neistina, uvreda i huškačkog jezika o Islamskoj zajednici nije u suprotnosti sa profesionalnim i etičkim standardima.

U obrazloženju RAK je poručio Islamskoj zajednici da mediji mogu prenositi informacije koje mogu biti smatrane uvredljivim, šokantnim ili uznemirujućim, da nekada novinari moraju pribjegavati određenom stupnju pretjerivanja i provokacije, te da novinar ne mora dokazivati istinitost osobnih komentara ili mišljenja. Usto, RAK je Islamskoj zajednici kazao da je novinarski žargon Federalne televizije prepoznatljiv. Valjda po količini vrijeđanja i netrpeljivosti prema Islamskoj zajednici.

Indikativno je da RAK svoju posljednju odluku povodom priloga "Vidimo se u Bileći" obrazlaže da je inicirana mnogobrojnim reakcijama javnosti. Brojne reakcije muslimana i nezadovoljstvo na način i stil tretmana Islamske zajednice nisu bili dovoljan razlog RAK-u da razmatra sporne sadržaje o Islamskoj zajednici. U ovom predmetu RAK je u roku od nekoliko dana donio odluku, dok se odgovori na prigovore Islamske zajednice čekaju po dva do tri mjeseca. Također je znakovito da su u posljednjem slučaju reagirali i Ombudsmeni BiH, dok u slučaju Islamske zajednice takve reakcije nije bilo. Visoki predstavnik je sada, isto tako, ocijenio neprihvatljivim emitiranje uvredljivih sadržaja, dok muslimani i Islamska zajednica iz OHR-a dobijaju šeme koje ih kriminaliziraju. Sve to ukazuje na primjenu dvostrukih standarda prema islamu i Islamskoj zajednici.

RAK u vezi priloga "Vidimo se u Bileći" ukazuje na kršenje profesionalnih i etičkih standarda. Islamska zajednica je na desetine puta tretirana na sličan način, od iznošenja gnusnih laži na reisu-l-ulemu, povezivanja Careve džamije u Sarajevu s bijegom zatvorenika, do brutalnih napada na Sabor kao najviši zakonodavni organ Islamske zajednice. Izgleda, to je za RAK bilo profesionalno i etički. Također Islamska zajednica je pozivala i Parlament Federacije, Upravni Odbor RTV FBiH i druge institucije na zaštitu profesionalizma i zakona, tražeći da spriječe transformaciju javnog servisa građana u javni ideološki servis određene interesne i političke grupe, kaže se u saopćenju Službe  za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.