A+ A A-

Saopćenje službe za odnose s javnošću

 

Sarajevo, 17. avgust 2009. (MINA) - Povodom izmišljene tvrdnje BN televizije koja je pripisana reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje medijsko izmišljanje izjava i njihovo korištenje radi daljeg pravljenja medijskih sadržaja na laži, čime se bezobzirno manipulira javnošću. Tvrdnja objavljena na BN televiziji da je reisu-l-ulema kazao na otvoru džamije u Fazlagića Kuli kako Bošnjaci trebaju samostalno upravljati BiH je čista izmišljotina i kao svaka laž nikome ne donosi dobro, pa ni onima koji su je izmislili i emitirali.

Osnovna poruka reisu-l-uleme je bila, kao što se to vidi iz dijela njegovog emitiranog govora, da Bošnjaci s iskustvom genocida, poput Jevreja s iskustvom holokausta, moraju se sami brinuti o svojoj sudbini, a ne da ih se prepušta nekom drugom na milost i nemilost, ljudima koji su spremni ponovo počiniti genocid ili im nanositi nepravdu.

Sudbina Bošnjaka jeste snažno vezana za sudbinu BiH, kao i svih ostalih naroda i građana koji je doživljavaju svojom domovinom i prema njoj gaje domovinske osjećaje i patriotsku ljubav. Reisu-l-ulema i zvanični stavovi Islamske zajednice u više navrata su naglašavali svoju dosljednu opredjeljenost multietničkoj strukturi naše domovine, kao države ravnopravnih građana i naroda na svakom njenom dijelu. Sve drugo su insinuacije, zlonamjerna interpretiranja i podmetanja, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.