Logo

Razgovori delegacije Islamske zajednice u Teheranu

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Teheran, 10. juni 2009. (MINA) - Danas je ajatullah Khamnei, najviši duhovni autoritet u Iranu, primio delegaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulmom dr. Mustafom ef. Cerićem. Prijemu je prisustvovao i bivši ministar vanjskih poslova Irana dr. Velajati, nosilac bosanske medalje koju mu j dodijelio prvi predsjednik nezavisne države Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović.

Ajatullah Khamnei se interesirao za stanje u Bosni i Hercegovini, posebno za povratak prognanih, kojim je, kako je rekao, „potrebna stalna pomoć i podrška da im duša nađe mir tamo gdje im joj najdraže, a to je mjesto rođenja i mjesto dragih uspomena". Također, ajatullah Khamnei se zanimao za proces međuvjerskog dijaloga i suživota u Bosni i Hrcegovina što je, kako je naglasio"uvjet mira i pomirenja u Bosni i Hercgovine koje treba da se temlji na istini i pravdi, jer jedino na tim principima možemo se nadati miru i povjerenju među ljudima i narodima u cijelome svijetu."

Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio alatullahu Khamniju na njegovom zanimanju za stanje u Bosni i Hercgovini kao i za njegovu bratsku brigu za stanje Islamske zajednice, koja liječi ratne rane i pomaže povratak prognanih uvijek i na svakom mjestu. Također, reisu-l-ulema Cerić je podsjetio ajatullaha Khameneija na njegovu posjetu Sarajevu, koju bosanski muslimani nisu zaboravili, kao što nisu zaboravini ni njegovu svestranu pomoć u vrijeme njihove borbe za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Reisu-l-ulema Cerić je iskazao zadovoljstvo što je ajatullah Khameneiji pozvao sve muslimane na jedinstvo i što je, prilikom njegove posjete Kurdistanu, izdao fetvu o svetosti života svakog čovjeka, te da je haram da se muslimani međusobno ubijaju zbog mezhebskih razlika. „Jako je važno da duhovni autoriteti muslimana dignu svoj glas protiv ubijanja nevinih ljudi bilo gdje i bilo kada. Posebno je važno da se razvija unutar muslimanski dijalog, koji treba da potiče muslimane na međusobno povjerenje, koje će ih osnažiti za suživot i toleranciju sa drugim i drugačijim" - rekao je reisu-l-ulema Cerić, te poželio da deseti predsjednički izbori koji se održavaju u petak 12. 06. 2009. god. proteknu u miru i toleranciji za dobrobit kako iranskog naroda tako i svijeta koji sa zanimanjem prati ove predsjdničke izbore.

Razgovor s bivšim iranskim predsjednikom ajatullahom Rafsandžanijem

Inače, delgacija IZ-e u BiH, koju predvodi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u sastavu muftija tuzlanski Husejn Kavazović, generalni sekretar Rijaseta IZ-e Muhamd Salkić, glavni urednik „Prporoda" Aziz Kadribegovi i dr. Enes Ljevaković, fetv-i emin i profesor na FIN-u, imala je jučer (utorak 09. 06. 2009.) brojne susrete s uglednim ličnostima iz vjerskog, kulturnog i političkog života Irana od kojih su najvažniji susret sa ajatullahom Hašemijem Rafsandžanijem, predsjdnikom Sabora za izbor duhovnog vođe, koji uživa veliki ugled kako među političarima tako i među iranskom ulemom. Bivši predsjednik Irana ajatullah Rafsandžani je vrlo dobro upoznat sa zbivanjima u Bosni i Hercgovini i rado priča o uspomenama sa rahmtli predsjednikom Alijom Iztbegovićem. Također, važan je bio i susret sa ajatullahom Teskhirijem, genralnim sekretarom Akademije za zbližavanje mezheba u islamu, koji se naročito zalaže za poboljšanje sunnitsko-ši'itskih odnosa u svijetu, posebno u Iraku i Afganistanu. Susret sa zamjenikom ministra vanjskih pslova Irana gosp. Mehdijem Seferijem bio je srdačan i koristan.

Dova reisu-l-uleme tokom večere na Akademiji za zbližavanje mezheba

Delegacija IZ-e u BiH će sutra posjetiti drevni grad Kom, gdje žive i rade najviši iranski vjerski autoriteti. Očekuje se da će biti potpisan memorandum o razumijevanju između IZ-e u BiH i Al-Mustafa univerziteta u Komu o razmjeni iskustava u oblasti odgoja i obrazovanja te razvoju islamske misli za potrebe modernog doba.

Susret sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Irana

Na pitanje kako ocjenjuje posjetu Islamskoj Republici Iran, reisu-l-ulema Cerić je za Minu rekao:

- Ovo je vrlo značajna posjeta delegacije IZ-e u BiH Iranu na poziv ajatullaha Ahmeda Džnnetija, jer potvrđuje, može se reći, naše tradicionalno dobre odnose. Iran je velika zemlja sa bogatom tradicijom, kulturom i civilizacijom. Ne treba zaboraviti da je Perzija jedna od najvažnijih kolijevki svjetske kulture i civilizacije. Ovdje su se rađale najbogatije pjesničke duše, poput Hafiza, čiji divan je preveden i objavljen na bosanskom jeziku, ovdje su živjeli najveći muslimanski mistici, ovdje su djelovali najsnažniji umovi, poput Mulla Sadra, kojim su se divili veliki umovi kako zapada tako i istoka. Nama je ovdje ukazana vlika čast i pažnja od najviših ličnosti Irana. Ovdje smo osjetili veliku ljubav prema našem narodu i našoj zemlji. Hvala Iranu na svemu što je učino i što sada čini za sve narode naše zemlje i za sve ljude dobre volje - kazao je reisu-l-ulema iznoseći svoje utiske o posjeti Iranu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.