A+ A A-

Održana redovna sjednica Rijaseta

Sarajevo,22. oktobar 2008. (MINA) - Sedma redovna sjednica Rijaseta IZ u BiH održana je u utorak 21. oktobra 2008. u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, uz prisustvo članova Rijaseta, muftije sandžačkog i muftije ljubljanskog.

Glavna tema ovog zasjedanja je bila protekle ramazanske aktivnosti o čemu su muftije podnijeli iscrpne izvještaje. Konstatovano je da su u ovogodišnjem ramazanu bile veće aktivnosti što se ogledalo u većem prisustvu vjernika u džamijama i akcije koje je vodila Islamska zajednica su uspješno završene. Rijaset je zbog toga izrazio svoju zahvalnost svim članovima Islamske zajednice na povjerenju koje je pokazano naročito u odnosu na povećanje prihoda zekjata i sadekatu-l-fitra.

Na sjednici je podnesen i Izvještaj o pripremama za ovogodišnji hadž. Rečeno je da ima još nekih nerazrješenih pitanja oko hadža, ali da ima dovoljno vremena da sve pripreme za hadž uspješno obave.

Rijaset Islamske zajednice je prihvatio elaborat o osnivanju Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka o čemu je obrazloženje podnio Mehmedalija Hadžić, koordinator Projekta. Prijedlog o osnivannju Instita bit će upućen na razmatranje na narednoj sjedici Sabora Islamske zajednice.
Razmatran je i Prednacrt ugovora između Islamske zajednice u BiH i države BiH, o kojem će se u narednom periodu obaviti konsultacije i rasprava.

Muftija ljubljanski Nedžad ef. Grabus je podnio izvještaj o aktivnostima oko kupovine zemljišta za izgradnju džamije u Ljubljani.

Rijaset je prihvatio i Izvještaj o radu Radija BIR. Konstatovano je da je ovaj radio postigao svoju svrhu, ali ima poteškoća oko finansiranja, pa je Rijaset pozvao sve one koji mogu finansijski pomoći da pomognu Radiju BIR da nastavi svoj rad.

Rijaset je ocijenio da je predramazanska poruka Svjeta reisu-l-uleme postigla uspjeh u pogledu podrške radu na unutarnjoj konsolidaciji odnosa među muslimanima na širenju međusobnog bratstva i sloge.

Stoga je Rijaset još jednom pozvao sve imame i odgovorne ljude za sudbinu bosanskih muslimana da svoje javne obaveze izvršavaju savjesno i odgovorno i da svojom riječju i djelovanjem ulivaju mir i sigurnost među bosanske muslimane i sve građane BiH.

Budući da je BiH multikulturno, multietničko i multireligijsko društvo, Rijaset Islamske zajednice smatra da nas to sve obavezuje da u svojoj riječi i djelovanju budemo savjesni i odgovorni i da uvijek i na svakom mjestu branimo i širimo toleranciju i suživot u našoj zemlji.