A+ A A-

SKUP I DEKLARACIJA VJERSKIH LIDERA U BIRMINGHAMU

      Sarajevo, 15. februar 2007. (MINA) - Od 12-14. februara 2007. godine u Birminghamu je održana konferencija Europskog vijeća vjerskih lidera koja je za temu imala "Muslimani u Britaniji", uključujući i tretiranje stanja muslimana u Europi generalno.

     Temi „Položaj i uloga religije u javnom životu u Europi“ je dato dosta vremena, jer se osjeti velika potreba za zajedničkim radom vjerskih lidera i političara na tretiranju aktuelne situacije u kojoj se nalazi kontinent. Konferencija je otvorena i održana u Sikhskom kulturnom centru, gdje je, uz tradicionalni docek Sikha, otvaranju prisustvovalo preko 250 delegata i gostiju iz cijele Europe.

Vjerski lideri u Birminghajmu t.

 

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Ceric, co-moderator i član Izvršnog odbora Europskog vijeća vjerskih lidera je bio spriječen da prisustvuje, pa je u ulozi izaslanika reisu-l-uleme konferenciji prisustvovao Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

     Prisutnima su se obratili moderator Vijeća biskup Gunnar Stalsett, domaćin Bhai Sahib Mohinder Singh, lider sikhske zajednice i John Battle savjetnik za vjerska pitanja britanskog premijera Tony Blaira, koji je prenio pozdrave i riječi podrške britanskog premijera Europskom vijeću vjerskih lidera. Takoder treba spomenuti pismo podrške Vijeću od strane britanske kraljice Elisabeth II.

      Drugi dan konferencije je protekao u vrlo radnoj atmosferi, u kojoj su najveći doprinos dali dr. Ataullah Siddiqui koji je govorio o aktuelnoj situaciji muslimana u Velikoj Britaniji i Europi generalno, naglašavajući potrebu za stalnim analiziranjem stanja i iznalaženjem adekvatnih riješenja za sva pitanja koja nas obavezuju da blagovremeno djelujemo, uvijek imajući u vidu mjesto i vrijeme gdje se nalazimo.

     Izlaganja su imali i kardinal Daneels iz Belgije na temu "Religija u javnom životu", arkbiskup Anastasios iz Abanije na temu "Teror i strah" i biskup Wartenberg-Potter iz Njemačke na temu "Religija u obrazovanju". Konferenciji je prisustvovao i Stein Villumstad izaslanik generalnog sekretara Svjetskog vijeća religija za mir iz New Yorka.

     Na kraju konferencije je usvojena deklaracija koja je zapravo rezime svega onoga o čemu je se govorilo u ova tri dana. U deklaraciji se između ostalog kaže:

     "Velika Britanija je određena za održavanje ove konferencije zato što je Europsko vijeće vjerskih lidera uvjereno da su njihova iskustva iz oblasti međureligijskog dijaloga nesumnjivo relevantna za mnoge druge europske zemlje. Razvoj situacije nakon terorističkih napada u Londonu u julu 2005. godine i zadnja hapšenja devet osumnjičenih za terorizam u Birminghamu početkom februara, što je se negativno odrazilo na odnose unutar društva, bili su dovoljan razlog za ove diskusije. Kao vjerski lideri mi osuđujemo bilo koji akt terorizma, posebno kada se to uradi u ime religije.  

     Također ne prihvatamo da akcije jednog broja pojedinaca budu korištene za stigmatiziranje cijele zajednice.   Neprihvatljivo je kako se na muslimane gleda, u smislu da bivaju okarakterizirani unaprijed kao potencijalni teroristi, ne dajući im šanse da se, kao prvo, predstave. Ovog stereotipa nažalost nisu pošteđene ni druge manjine. Zato se očekuje od političkih lidera da ne iskorištavaju ove stereotipe, nego da se zajedno sa vjerskim liderima suprotstave tome. Takoder podsjećajući da mediji igraju ključnu ulogu u suprotstavljanju ovim stereotipima.

     Svjesni ozbiljnih izazova sa kojima se suočavamo danas mi vjerski lideri imamo obavezu da se nanovo angažiramo, upoznavajući i promovirajući vjerske vrijednosti koje bi nam pomogle u jačanju međusobnog povjerenja i suživota, ali smo isto tako svjesni da sve naše religije mogu biti zloupotrebljene za proizvodnju mržnje i agresije. Zato je potrebno da budemo budni i gdjegod vidimo da se religija zloupotrebljava, bez oklijevanja se suprotstaviti tome.

     Vjersko obrazovanje mlade generacije je aktuelna tema u većini europskih zemalja.   Pošto je prošlo vrijeme kada je jedna vjerska zajednica monopolizirala u obrazovnom sistemu, sada smo uvjereni da je veoma važno da mlade generacije uče o svojoj tradiciji i tradiciji drugih, jer kroz ispravno učenje, religija daje osjećaj identiteta i samo-povjerenja koje može zaštiti od raznih utjecaja ekstremizma. Mladi ljudi trebaju da uče i o tradicijama svojih komšija da bi lakše razumjeli svijet u kojem žive i bili kadri uspješno komunicirati  i poštivati druge.

     Mi, vjerski lideri moramo pažljivo razmišljati o ulozi religije u širem društvu. Oni koji predstavljaju religiju kada govore o pitanjima i problemima koji uistinu zahtijevaju njihov angažman trebaju da znaju da religija može i treba da efektivno i ljekovito djeluje. Zato mi pozivamo kako vjerske lidere tako i one koji predstavljaju političke autoritete da znaju prepoznati lijek kojeg religija ima i daju mu prostora za djelovanje", kaže se uz ostalo u Deklaraciji.

Vjerski lideri u Birminghamu.tek.