Logo

SALIH KONJHODŽIĆ PRESELIO NA AHIRET

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
slika001 (Small)     Sarajevo, 11. april 2007. (MINA) - Poznati novinar Salih Konjhodžić umro je 10-og aprila 2007. godine u 65-oj godini.

     Smrt ga  je zatekla u Sjedinjenim Američkim Drzavama.

     Salih Konjhodžić je novinarsku karijeru je započeo u banjalučkoj gimnaziji uredjujući školski list. Nastavio je pišući za sarajevski studentski časopis. Krajem šezdesetih nakon završenih studija političkih nauka postao je glavni i odgovorni urednik Banjalučke radio stanice. Tu piše svoju radio dramu Dukat, priče za djecu. Suradjuje sa Bazarom, Banjaluckim Glasom, uredjuje festival Prvi Aplauz.

     Krajem 70- tih postaje regionalni dopisnik Tanjuga za Bosansku Krajinu, a zatim i dopisnik iz Ankare  (1979-1982), 80-te provodi u Tanjugu kao Urednik Spoljnopolitičke redakcije. Od 1988. je dopisnik Tanjuga iz Bagdada. Tu ga zatiče i prvi zalivski rat.  U jednom trenutku je bio jedini spoljni dopisnik iz Bagdada.

     Nakon povratka u zemlju, početkom rata Salih Kopnjhodžić  napušta Tanjug da bi već 1994. postao dopisnik Vjesnika sa Bliskog Istoka  sve do kraja svoje dopisničke karijere prošle godine kada se vratio u Sarajevo gdje je imao namjeru nastaviti živjeti.

     U periodu dok je izvještavao iz Ankare sarađivao  sa više drugih listova i agencija, među kojim i Agencijom MINA

     Planirao je ostatak svog život posvetiti u pisanju knjiga. U tome ga je pretekla vrlo teska, ali relativno kratka bolest. Preminuo je u Sjedinjenim Americkim Drzavama u Temple University Hospital gdje je došao na obranu doktorske disertacije njegovog sina Arasa.

     Dženaza Saliha Konjhodžića će biti obavljena 11-og aprila 2007. u džamiji Burlington- New Jersey.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.