Logo

POTPISANO PISMO NAMJERE ZA GRADNJU DŽAMIJE U LJUBLJANI

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
podpis1     Ljubljana, 30. maj 2007. (MINAS) - U srijedu, 30. maja 2007. godine, potpisano je Pismo o namjeri između Islamske zajednice u Republici Sloveniji koju zastupa muftija Nedžad Grabus i Mestno občino (Općina) Ljubljana koju zastupa gradonačelnik Zoran Janković.

To je prvi tako važan službeni dokument u povijesti Islamske zajednice u Republici Sloveniji vezano za izgradnju džamije u Ljubljani.

U pismu se obavezuje kako Mestna občina Ljubljana tako i Islamska zajednica da će sve učiniti kako bi Islamska zajednica u Republici Sloveniji konačno otkupila zemljište predviđeno za izgradnju džamije u Ljubljani. Obavezali su se također da će sve to uraditi u narednih šest mjeseci.

Naime, odmah nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika, g. Zoran Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u Ljubljani u centru grada, odnosno u Kurilnoškoj ulici. Obećao je da će Mestna občina Ljubljana u 2007. godini, završiti sve potrebne postupke kako bi Islamska zajednica kupila zemljište za džamiju.

Potpisano pismo o namjeri početak je okončanja priče o džamiji u Ljubljani stare već četrdeset godina.

U delegaciji Islamske zajednice pored muftije Nedžada Grabusa svečanom potpisivanju prisustvovali su i njegov zamjenik imam Ibrahim Malanović, predsjednik IO Medžlisa Ljubljana g. Midhat Alagić, advokati Islamske zajednice g. Miro Senica i g. Peter Fašun i sekretar IZ-e Slovenije g. Nevzet Porić.

podpis3

 

TEKST PISMA NAMJERE IZMEĐU iZ-e U SLOVENIJI I OPĆINE LJUBLJANA 

ISLAMSKA SKUPNOST V REPUBLIKI SLOVENIJI,  Proletarska cesta 4, Ljubljana, koju  zastupa muftija Nedžad Grabus,

Matična št.: 5902584

Davčna št.: 95857320

i

MESTNA OBČINA LJUBLJANA, Mestni trg 1, Ljubljana, koju zastupa gradonačelnik  Zoran JANKOVIĆ

matična št.: 5874025

ID št. za DDV: SI67593321

Polazeći od zajedničkog interesa Mestne občine Ljubljana i Islamske zajednice u Republici Sloveniji da se osigura zemljište potrebno za izgradnju islamskog kulturnog centra

 potpisuju

 P I S M O  O  N A M J E R I

I.

Mestna občina Ljubljana nastojat će realizirati utvrđeni zajednički interes i izvesti sve potrebne i propisane postupke u planskoj cjelini B1 - Bežigrad - zapad, u području uređivanja sa oznakom BO 1/1 - Lesnina koji će Islamskoj zajednici u Republici Sloveniji omogućiti pridobiti potrebno zemljište za izgradnju i omogućiti samu izgradnju islamskog vjerskog i kulturnog centra - džamije na tom zemljištu.

II.

U okvirima namjere iz I. tačke ovog pisma o namjeri, Mestna občina Ljubljana pristupit će pripremama promjena prostornih akata na predmetnom području i izvest će pripremne postupke za izvedbu postupaka prodaje zemljišta koje je u njenom vlasništvu, a koja su predviđena sa Programom prodaje stvarne imovine Mestne občine Ljubljana za 2007. godinu i dodatnih zemljišta koja će biti uključena u rebalans Budžeta općine.

Postupke koji su navedeni u prethodnom pasusu potrebno je zaključiti u roku šest mjeseci od potpisa ovog pisma o namjeri za što će se kako Mestna občina Ljubljana tako i Islamska zajednica u Republici Sloveniji aktivno zauzimati.

 III.

Mestna občina Ljubljana obavezuje se da će na temelju odluke Gradskog vijeća MOL-a s neposrednim ugovorom Islamskoj zajednici u Republici Sloveniji prodati parcelu s brojem 2192/3 površine 6309 m2 i parcelu broj 2192/1 površine 3585 m2 koje su upisane u zemljišnoknjižni uložak broj 815 k.o. Bežigrad po procjeni ovlaštenog vještaka vrijednosti nekretnina gospodina Rajka Srednika te u skladu s namjenom i ciljevima dogovorenim i izraženim u tačci I. ovog pisma o namjeri.

Broj:

Datum:

ISLAMSKA SKUPNOST                                                 MESTNA OBČINA LJUBLJANA

V REPUBLIKI SLOVENIJI                                                      

   mag. Nedžad GRABUS                                                            Zoran JANKOVIĆ 

         MUFTIJA                                                                      GRADONAČELNIK

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.