Logo

Saopštenje reisu-l-uleme povodom zbivanja u Libiji

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
reisu-l-ulema-4-3Sarajevo, 21. oktobar 2011. (MINA) - Povodom posljednjih zbivanja u Libiji, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef Cerić je uputio za javnost saopštenje na arapskom jeziku, kojeg MINA prenosi u prijevodu na bosanski.

U saopštenju reisu-l-uleme se kaže:

„Hvala Allahu Gospodaru svjetova i neka je blagoslov i selam našem Poslaniku Muhamedu a.s. koji je iz milosti prema svjetovima poslan, njegovoj porodici i svim ashabima.

Polazeći od moje iskrene ljubavi prema bratskom libijskom narodu, osjećam svojom dužnošću da prema njemu izrazim osjećaje dubokog poštovanja i uvažavanja moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da našoj braći u Libiji podari hrabrosti i mudrosti u pridržavanju vrijednosti sadržanih u kuranskom ajetu: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha...," (Kur'an, Al-Maida, 2.).

Ovaj ajet je objavljen u povodu povratka Muhameda a.s. i njegovih ashaba u Meku, nakon progona u Medinu, a kojim se poziva na  praštanje i pomirenje, umjesto osvete i neprijateljstva.

Mi smo sigurni da slobodoljubivi libijski narod, kome se Allah smilovao nakon što je uspješno savladao mnoga iskušenja i prepreke neće upasti u zamku osvete, već da će raditi na praštanju i pomirenju i izabrati puteve saradnje u opštem interesu i na dobrobit miroljubivog i slobodoljubivog libijskog naroda.

Na kraju molim se Uzvišenom Allahu da libijskom narodu da mira u njihovim dušama  kao i narodima širom arapsko-muslimanskom svijeta, da otvore novu stranicu u svojoj historiji čiji će naslov biti: - bratimljenje, ljubav i izgradnja bolje budućnosti, da se osjeti pravda, ostvari sloboda te sačuva društveno jedinstvo i cjelovitost dragocjene domovine kao što to želim svima širom muslimanskog svijeta. Allah zna sve namjere i On je Onaj koji na pravi put upućuje," kaže se u poruci reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.