A+ A A-

Pretraga pitanja

Prodaja uz naplaćivanje unaprijed

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Kakav je propis trgovanja robom na način da trgovac prvo uzme narudžbu od kupaca, a zatim kupi robu koju ti ljudi žele i njima proda uz određeni procenat zarade? Na primjer, danas na facebooku dosta žena najviše prodaje garderobu i slično sa ebay-a i sličnih stranica gdje se prvo uzme narudžba pa to stiže tek za mjesec,a plaćanje se vrši unaprijed. Kruže tekstovi da je takva prodaja haram na osnovu hadisa:

"Nije dozvoljena prodaja onog što ne posjeduješ (što nije u tvom vlasništvu)" (Ebu Davud, Tirmizi i Ahmed, a Albani je hadis ocijenio dobrim u Irva'u galil).
Naravno, svi su svjesni da je ta odjeća uglavnom iz Kine i svi su svjesni šta kupuju. Mnogi od njih uopšte ne žele da otvaraju profile na takvim stranicama nego im je lakše da plate " posredniku" odnosno tom prodavaču,koji pored cijene uzme određeni profit.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Prodaja uz plaćanje unaprijed i odgođenu isporuku robe spada u tzv. selem prodaju. Međutim, ta vrsta kupoprodaje jeste izuzetak od zabrane koja se odnosi na prodaju robe koja nije u posjedu prodavca. Obično se ovaj izuzetak odnosi na pretprodaju poljoprivrednih proizvoda, a ne na nabavljanje robe i njenu preprodaju uz određenu maržu. To je bliže murabeha ugovoru. Međutim, u murabeha ugovoru nije dozvoljeno unaprijed plaćanje, već po isporuci robe koja je u međuvremenu u vlasništvu prodavca. On mora precizno saopćiti cijenu i procenat svoje zarade (marža). Kako ovaj vid kupoprodaje putem interneta, koji ste naznačili u svom pitanju, nije ni čista murabeha, niti čista selem prodaja, smatramo da je upitna ispravnost takve vrste kupoprodaje. Za nju bi se moglo reći da potpada pod zabranu navedenu u hadisu kojim se zabranjuje prodaje robe koje nije u vlasništvi prodavca. Uz to, taj oblik trgovine je veoma izložen riziku i manipulaciji, pa ga i zbog tog razloga treba izbjegavati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH