Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Učenje ezana

Pitanje

Već duže vremena vam se želim obratiti sa slijedećom sugestijom vezanom za ezane sa džamija u BiH.

Naime, primjetio sam da se sa mnogih ili većine naših džamija čuje ezan kojeg uče osobe koje baš i nemaju lijep glas. U nekim slučajevima su to glasovi i načini učenja za koje jedva čekate da se završe i time ne ispunjavaju svoju važnu dužnost inspirisanja vjernika za namaz.

Također, sa nekih džamija se ezan i ne uči ili se uči jako tiho i u današnjoj gradskoj vrevi se i ne čuje.

Lično mislim da se ovome treba pridati veća pažnja te se uvesti malo reda.

Ako džemat već nema mujezina lijepog glasa, onda svakako treba koristiti blagodati modernog vremena i već snimljene ezane sa nosača zvuka.

Također, po meni, ezani se trebaju učiti sa svih džamija (kao npr. u Sarajevu) i trebali bi biti dovoljno glasni, tako da npr. i mujezin na Begovoj džamiji treba koristiti bar megafon (jer ga se u samoj džamiji i ne čuje).

 Mislim da bi ovo doprinjelo ljepšoj islamskoj atmosferi u našim gradovima.

 Selam, Anel! 

 

Odgovor

Slažemo se s Vašom konstatacijom da ima mujezina čiji glasovi nisu najpodesniji za ezan. Međutim, nije lahko naći mujezina s lijepim glasom. Ne želi svako biti mujezin, neko nema vremena itd. Zato ne treba biti prestrog i prezahtjevan kada se radi o ezanu. Vi zahtjevate glasnije ezane, što je svakako legitiman zahtjev. Međutim ima mnogo onih kojima smetaju preglasni ezani, pa traže da oni budu tiši. Dakle, zahtjevi su različiti, želje dijametralno suprotne, a praksa je onakva kakva je moguća u datoj situaciji. Ono šta je moguće popraviti, treba i učiniti.  

 

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH