Promo banner

A+ A A-

Deset velikih ciljeva ramazana

  1. Jedi, pij i budi umjeren

Gotovo svi mi, čim iftar nastupi, halapljivo i nekontrolirano trpamo u usta u tolikoj mjeri da se poslije iftara ne možemo pomaknuti. Ovo činimo, premda nam je jasno da je ovakvo naše ponašanje u suprotnosti sa duhom Ramazana, koji treba da nas pouči samokontroli. Potrudimo se prilagoditi Poslanikovim pravilima: popuniti jednu trećinu stomaka hranom, jednu trećinu vodom i treću ostaviti za disanje.

ramazan4

  1. Izdvoji svakog dana jedan, pet ili deset dolara sadake

Muhammed a.s. je uvijek bio darežljiv, a posebno u Ramazanu. Otvorimo srca i ovog Ramazana zavucimo još dublje ruke u svoje džepove i novčanike. I jedan dolar dnevno, pa i manje od dolara, ipak je bolje nego ne izdvojiti ništa. Nikada ne treba zaboraviti "da je Tvoje ono što dadneš."

  1. Nauči napamet 4 sure

Naučiti napamet suru iz Kur'ana gdjekad se čini nemogucim. Ključ uspjeha je u učenju pomalo svaki dan. U Ramazanu su 4 sedmice. Naučiti napamet svake sedmice po jednu suru sasvim je moguće, pogotovo ako se izaberu one kraće sure. Kada se ostvari uspjeh sa malim surama, povući će nas želja da se okušamo i sa dužim surama poslije Ramazana.

  1. Odlaziti na teravih-namaze

Nakon iftara postaču se spava. Šejtanu bi najdraže bilo, da kada već nije mogao spriječiti postača da posti, da ga spriječi od odlaska u svoju džamiju na teravih-namaz. Teravija se može klanjati i kod kuće, ali je obavljena u džematu 27 puta sevapnija. Džematsko ispoljavanje jedan je od blagoslova Ramazana. Zato, ne dopustite šejtanu da bude pobjednik. Ako Vam je nemoguće odlaziti na teraviju svake noći, otiđite barem jednom sedmično.

  1. Priredi iftar ili se odazovi na poziv

Za vrijeme Ramazana se trudimo da što više sunneta našeg dragog Poslanika prakticiramo. Da što više na njega ličimo. Jedan od velikih sunneta u Ramazanu je da priredimo iftar prijateljima, poznanicima, komšijama, rodbini. Na ovaj način snažimo duh zajedništva i jačamo džematsko jedinstvo. Kako god je nama važno da nam se pozvani odazovu, jednako je važno da se i mi na poziv drugoga da prisustvujemo iftaru, ukoliko smo slobodni, obavezno odazovemo.

  1. Prestani se nedolično izražavati i ogovarati

Vrlo je teško suzdržati se na provokacije i riječi kojima nas se lahko naljuti. Treba da znamo da nam Allah dž.š. ne dobrava da nekoga na nedoličan način spominjemo ili da ga ogovaramo. Pogotovo je bitno pridržavati se pravila lijepog ponašanja za vrijeme mjeseca posta kako ne bismo rizkovali gubitak sevapa od mukotrpnog posta u dugim ljetnim danima.

Pokušaj ovaj metod: pronadji kutiju i kada god se uhvatiš u grijehu izgovaranja ruznih rijeci ili ogovarnja, u kutiju ubaci nešto novca, dolar-dva. Poenta je u tome da postupiš tako što ćeš sam sebe kazniti za ucinjeni grijeh.

Na kraju Ramazana, novac iz kutije pokloni siromahu ili od prikupljenog novca kupi poklon, koji ćeš predati upravo onom koga si najviše ogovarao.

  1. Nazovi svoje najdraže i čestitaj im Ramazan/Bajram

Često mislimo kako ćemo, kada dobijemo mogućnost brzog i jeftinog komuniciranja, češće kontaktirati svoje rođake i prijatelje. Ali, realnost je drukčija, posebno u dijaspori.

Održavanje rodbinskih veza, jedna je od odlika našeg načina života i postupak s kojim ce Allah dž.š. biti posebno zadovoljan. Ovog Ramazana, pozovi telefonom ili na drugi način im čestitaj Ramazan i Bajram i upitaj ih kako podnose post.

  1. Pređi na tehnološku dijetu ili post

Čak i ako radiš u industriji IT, moguće je ovaj korak poduzeti. Smanji pretraživanja na internetu. Umjesto sjedanja pred laptop nakon iftara, pođi na teravih-namaz. Isto važi i za TV. Poenta je u davanju potpune prednosti duhovnom uzdizanju u ovom mjesecu.

  1. Pokušaj proučiti cijeli Kur'an ili učiti barem 5 minuta dnevno

Čak i ako misliš da nemaš nimalo slobodnog vremena, moguće je pronaći 5 minuta dnevno da se negdje u miru posvetiš učenju Kur'ana ili čitanju njegova prevoda. Sto se više konektujemo s Bogom, sve je bolje. Ako još uvijek ne znaš učiti u Kur'anu, obrati se svom lokalnom imamu i traži da te uključi u program učenja kur'anskog arapskog pisma.

  1. Oprosti svakom ko Te je uvrijedio

Još uvijek si pod dojmovima uvreda koje Ti je prijatelj nanio. Još uvijek si ljut na svoju suprugu ili supruga zbog izgovorenih riječi prilikom žestoke prepirke. Pređimo preko uvreda ovog Ramazana i oprostimo. Oprostiti je dobro ne samo za tijelo nego i za naše duhovno stanje, za našu dušu. Ako očekujemo od Allaha da nam oprosti, i Allah očekuje to isto od nas.

Ako nam je nemoguće oprostiti svima koji su nas uvrijedili, oprostimo barem trojici.

Senad Agić