Promo banner

A+ A A-

Sačuvati vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka u dijaspori

  • 0101

Muftije, glavni imami i imami Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori sastali su se danas u Sarajevu s ciljem predstavljanja dosadašnjih i planiranja novih aktivnosti, a tokom dvodnevnog godišnjeg seminara imami iz inostranstva imaće priliku da razgovaraju o problemima s kojima se susreću, da rade na njihovom riješavanju, ali i da predstave pozitivne i uspješne primjere svoga djelovanja.

- Na ovaj način želimo pokazati da postoji interakcija, da nema diktata kada se dođe u Sarajevo, nego mi prezentiramo naše projekcije, a onda oni sa svojim idejama i rezultatima ojačavaju takav koncept Islamske zajednice - kazao je Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za dijasporu Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ u BiH.

Sačuvati mlade od asimilacije jedan je od izazova s kojima se bošnjačke zajednice susreću u cijelom svijetu. Prema riječima Damir ef. Livaka, predstavnika IZ Bošnjaka u Irskoj, potrebno je integrisati se u društvo, a ne asimilirati se.

- Potrebno je održati naš jezik, tradiciju i naš identitet. Mi smo mlada zajednica, postojimo tek nekoliko godina, imamo snagu i mladost, a na ovim seminarima možemo pokupiti iskustvo, znanje i dugotrajnu tradiciju - kazao je on.

Islamska zajednica Bošnjaka odnedavno je prisutna i u Italiji. Osnovana je 30. novembra, a prema riječima Nermina Fazlagića, predsjednik IZ Bošnjaka u Italiji, čin osnivanja jedan je od najvažnijih momenata za Bošnjaka Italije, jer su se svih ovih godina osjećali prepušteni sami sebi.

- Ovo današnje okupljanje je dokaz da Sarajevo stoji uz nas, Rijaset stoji uz nas, Zajednica je uz nas i da kada se bilo ko, hoće da aktivira i bude uz Zajednicu, dobija svu podršku koju treba. Ovi događaji su značajni, jer možemo iznijeti svoje zahtjeve i vidjeti šta je realno, a šta nije i shvatiti neki pravac za našu budućnost - kazao je Fazlagić.

Važna karika koja ima intenciju da spoji mlade u domovini i dijaspori jeste Mreža mladih. Kako kaže Muhamed Jugo, stručni suradnik za mlade Uprave za vjerske poslove i dijasporu, mladi su aktivni, ali je potrebno da se uloži još truda i da se podrže njihove aktivnosti.

Bošnjaci se smatraju najbolje integrisanom zajednicom u dijaspori istakao je Osman ef. Kozlić, muftija IZ Bošnjaka u Zapadnoj Evropi. Istovremeno, pozicija Islamske zajednice u Evropi različita je u zemljama u kojima Islamska zajednica Bošnjaka djeluje.

"Naše zajednice nemaju dovoljno kapaciteta da same sebe predstavljaju, nisu dovoljno organizovane. Mi još uvijek radimo na tome i tražimo načina da se bolje pozicioniramo u društvu u smislu da se naš glas više čuje, da dobijemo više prostora i da sami progovorimo o sebi, da se ne dešava da drugi govore o nama, o islamu i muslimanima. - naglasio je Osman Kozlić, muftija IZ Bošnjaka u Evropi.

Islamska zajednica jedina je vjerska zajednica sa sjedištem u Vašingtonu

Uprkos izazovima s kojima se susreću vjerski službenici i sami vjernici u dijaspori, njihova želja da se okupe na jednom mjestu, da čuvaju svoj vjerski i nacionalni identitet snažno je prisutna. Kada se problemi življenja van domovine shvate kao izazov, onda dolazi do realizacije uspješnih projekata. Jednim takvim mogu se pohvaliti Bošnjaci Sjeverne Amerike.

- Jedna od kruna našeg rada, jeste kupovina ofisa u Vasingtonu, čime smo postigli nešto što nijedna zajednica u Americi nije postigla, da naša Zajednica ima sjedište u Vašingtonu, centru svijeta. Sada se prikupljaju sredstva da se prostor isplati i adaptira i uskoro ćemo imati sjedište muftije u tom gradu. Time se otvaraju nove perspektive i bićemo tamo prepoznatljivi. - pojasnio je Ismet Zejnelović, predstavnik IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Do kupovine ovog prostora od strane IZ Bošnjaka, u Vašingtonu nije uopšte bilo predstavnika muslimana.

Tokom seminara predstavljene su i aktivnosti Ureda za zekat i Ureda za društvenu brigu. Redovni godišnji seminar muftija, glavnih imama i imama koji je ove godine okupio predstavnike iz 14 zemalja, biće i nastavljen i sutra. Organizator je Uprava za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice BiH.