Promo banner

A+ A A-

Održan četvrti seminar za aktivne džematlijke IZ Bošnjaka u Švedskoj

Dvodnevni seminar za aktivne žene u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, održan u subotu i nedjelju 30.9. i 1.10. ove godine u Göteborgu, okupio je veliki broj džematlijki iz deset džemata u Švedskoj. Više od 60 učesnica seminara, u ugodnom ambijentu džematskih prostorija u Göteborgu, pratile su ali i svojom diskusijom i pitanjima aktivno učestvovale u ovom seminaru. Seminar je počeo učenjem Kur’ana. Ašere su proučili muallima Mevlija Alić i imam u džematu Göteborg Fuad-ef. Čolić.

06 10 2017 02 seminar izbus

Predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Sakib Kenjar u svome obraćanju je istakao važnost aktivnosti koje se planiraju i realizuju za žene, s obzirom da su pola članova IZBUŠ-a čine žene, a posebno zbog njihove važnosti i uloge u porodici i društvu. Svoje aktivnosti ukratko su predstavili i članovi Bemuf-a, omladinske organizacije koja djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj o čemu je govorila Nejra Buljubašić, a plan rada ovog seminara je predstavila koordinatorica Vijeća žena Minela Jakupović.

Predavanje o pravilnoj ishrani, ali i zanimljivu radionicu, održala je dr. sci. Marizela Šabanović. Ona je govorila o vrstama namirnica, njihovom pravilnom korištenju i piramidi prehrane, a posebnu pažnju je izazvala radionica na kojoj su učesnice dobile savjete o svjesnom jedenju i količini namirnica koje je potrebno unositi u organizam.

Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike, koji je izradio Institut za jezik UNSA, a koji je prvi jezički udžbenik namijenjen bh. građanima u iseljeništvu, predstavila je mr.sci. Aida Kršo. Priručnik će omogućiti sticanje, usvajanje i utvrđivanje osnovnih znanja o bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku na stručan, jednostavan i popularan način, te olakšati rad dopunske nastave, kao i čuvanje jezika čime se ističe značaj njegovanja jezičke kulture, bogate bosanskohercegovačke tradicije i nacionalne baštine. O mogućnostima i programima za primjenu ovog priručnika u Švedskoj govorila je Fadila Jašarević. Da bi podstakli učenje bosanskog jezika u džematima, a posebno u sekcijama žena, predstavnicama džemata je uručeno 15 primjeraka Priručnika, kao i studijski plan.

Jedna od tema na ovom seminaru bili su i mediji, te predstavljanje islama i muslimana u medijima danas, kao i medijska pismenost o čemu je govorila novinarka Amina Đulović. Ona je istakla kako je medijska pismenost preduslov za aktivno i razumno učestvovanje u medijskom društvu. S obzirom na važnosti koju mediji imaju u životu pojedinaca i porodice neophodno je stalno propitivati medijske sadržaje, uočavati one koji su potencijalno štetni, te poznavati njihov utjecaj, kao i nove tehnologije i njihovu društvenu ulogu. Realizovana je i radionica o komunikacijskim vještinama i nastupu u medijima.

Učesnice seminara su imale priliku čuti i predavanje Fadile Jašarević o ljudskim pravima muslimanki u današnjem vremenu i Jevmi-ašuri.

Ovo je četvrti seminar za aktivne žene u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj koji se organizuje s ciljem jačanja žene u društvu. Seminar je i prilika da džematlijke razgovaraju o aktivnostima u njihovim džematima, razmijene iskustva i budu podrška jedne drugima. Veliku podršku u njihovom organizovanju i radu pruža im i rukovodstvo Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

A.Đ.