Logo

Muž i pravo na razvod braka

Pitanje:

Muž često poteže pitanje razvoda, s tim da nikad nije podnio zahtjev, koji bih potpisala ako podnese, međutim, nedavno mi je rekao da mi nismo bračni drugovi već cimeri koji povremeno imaju intimni odnos. Moje pitanje je, da li smo mi u tom slučaju i dalje supružnici i imam li obaveze prema njemu?

Odgovor:

Kada je muškarcu dato pravo na jednostrani razvod braka, nametnuta mu je i odgovornost za izgovorene riječi. Prema propisu u hanefijskom mezhebu, ako punoljetan i umno zdrav muž kaže svojoj supruzi da se razvodi od nje, do razvoda braka će doći makar to izgovorio tokom svađe i prepirke. Od tog trenutka žena je u 'iddetu i ona ostaje u njegovoj kući dok joj ne istekne 'iddet ili dok se ne predomisle tj. odluče za nastavak bračne zajednice. Ako se odluče za nastavak bračne zajednice tokom 'iddeta nije potrebno sklapanje novog bračnog ugovora, a ako se na to odluče nakon isteka 'iddeta potrebno je zaključiti novi bračni ugovor.

U Vašem pitanju navodite da muž poteže pitanje razvoda ali ukazujete da nije preuzeo konkretne radnje koje ukazuju na ispunjavanje te njegove želje. Ukoliko nije jasno i nedvosmisleno rekao da se razvodi od Vas nego je imao namjeru prijetnje ili vršenja pritiska na Vas, onda se to ne tretira kao razvod braka. Samo postojanje želje za razvodom ne tretira se razvodom ukoliko se ta želja ne iskaže riječima koje nedvosmisleno ukazuju na razvod braka ili ne potvrdi postupkom kao što je podnošenje zahtjeva za razvod braka. Savjetujemo supružnicima da vode računa o svojim riječima, pa makar to bilo i u afektu. Sa razvodom braka nema poigravanja, niti to pitanje treba koristiti za realizaciju nekih drugih (nezakonitih) interesa, ili radi psihičkog maltretiranja supruge/muža. Napominjemo da je prema pozitivnim pravnim propisima kod nas za razvod braka potrebna odluka suda. Bez takve sudske odluke i provedenog iddeta (pričeka), ženi nije dopušteno da stupi u novi brak.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.