A+ A A-

Pretraga pitanja

Koliko traje iddet?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj suprug želi razvod i to mi je saopštio neki dan. Razlog mu je, kako reče, da me ne voli. Ja sam pristala na taj njegov zahtjev, jer se iz njegovog ponašanja i riječi vidi da želi da idem što prije. Ono što bih zamolila jeste da budemo dostojanstveni prilikom tog čina, jer nas u svemu Gospodar vidi. Meni je vjera jako bitna, dok moj suprug "šara". Hoće da se razvede po islamu, ali kad je čuo da moram čekati 3 mjeseca (a druga osoba je rekla 40 dana), on bi to mijenjao. Kaže želim da ideš od mene što prije, ne mogu s tobom živjeti.

Zamoliću Vas da mi detaljno objasnite iddet, jer ja želim postupiti kako nalaže Allah dž.š.. Koliko traje iddet i koje su moje obaveze tokom tog perioda? 

 

Odgovor:

 

Esselamu alejkum!

Razvod braka je dozvoljen, ali, ako je neopravdan, pokuđen i Bogu mrzak čin. Sama odbojnost koja se može javiti kod jednog ili oboje supružnika, može biti kratkotrajna i prolazna, a može biti i ukorijenjena i neotklonjiva. Poslijerazvodni priček (iddet), koji traje tri mjesečna pranja, treba, između ostaloga, da obejani i rasvijetli i to stanje. U periodu iddeta (nakon prvog i drugog razvoda) brak pravno postoji sve do isteka iddeta, supruga ima pravo i obavezu da taj period provede u domu u kojemu je živjela do razvoda. Osim toga, ima pravo i na izdržavanje u tom periodu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH