Promo banner

A+ A A-

Reagiranje predsjednika Udruženja ilmijje na neistine u Sanu

U povodu neistinitog i zlonamjernog pisanja dnevnih novina "San" reagirao je Muharem ef. Hasanbegović, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U pismu predsjednika Udruženja ilmijje upućenom glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina "San" Mensuru Osmoviću se kaže:

- Izvještači dnevnih novina SANA (27. 05. 2009). Žigo-Opijač i A. Lovaković izvještavajući sa 5. Kongresa SDA donose u zadnjem anterfileu na 3. strani tekst naslovljen "Za Izetbegovića navijali po naredbi" pa kažu da je "Jučerašnjem Kongresu prisustvovala i grupa mlađih ljudi koji su imali akreditacije". Problem je što - tako kažu izvještači - "niko od delegata nije znao koga predstavljaju i ko im je odobrio da uđu u dvoranu" - a imali su akreditacije.

Navodno, riječ je o hodžama koje je "neko ugurao u dvoranu". Zamisli: hodže je neko ugurao u dvoranu kako bi - hodže - "bučno reagirali na istupe delegata koji im nisu po volji i bučno su pozdravili istup Bakira Izetbegovića. i ... "ta grupa bukača" - hodža - "reagirala je po nalogu i komandi" jer "stalno su bili na telefonskoj vezi sa Muharemom Hasanbegovićem i Mehmedalijom Hodžićem".
I na kraju slika: Arijana Saračević - Helać sa snimateljem TV magazina "60 minuta" pedagoški je djelovala "Bukači" - hodže - su ušutjeli i brzo se razišli.

Gospodine Osmoviću,

Ovo što sam pročitao od Vaših izvještača prelazi svaku mjeru ukusa i ljudskog ponašanja.
Hodža može da pogriješi kao i svaki drugi pojedinac, ali da se hodže kvalificiraju bukačima koji su "ugurani u dvoranu" kako bi se kao huligani ostrašćeno ponašali, to ne možemo prihvatiti, nadam se ni Vi ako u novinama čiji ste urednik ima profesionalizma.
Ja sam izborom više od 2.000 hodža od 1998. godine predsjednik Udruženja ilmijje.
Tražim od Vas kao glavnog i odgovornog urednika SAN-a i Vaših novinara javno izvinjenje, uz objavljivanje ovoga teksta na 3. strani SAN-a, zbog uvrede koju ste nanijeli ovome časnom i važnom hodžinsko-imamskom zvanju.
Ja sam za svoje uspješno obavljanje časnog imamskog poziva '80-tih godina bio "nagrađen" dugogodišnjom robijom od strane onih koji su pohlepni za vlašću čiju povampirenost slutim, tako da ne osjećam potrebu huškati nikakvu grupu "bukača" pogotovo ne telefonom. Ja i za svojih stavova stojim javno i transparentno.

Predsjednik
Muharem Hasanbegović

Dostavljeno:
Mujo Selimović MIMS,
Amir Zukić, generlani sekretar SDA