Promo banner

A+ A A-

Muftija Hasanović na molitvenom doručku u Washingtonu

U periodu od 3. do 06. februara muftija dr. Aziz ef. Hasanović u pratnji sekretara Mešihata mr. Nermina ef. Botonjića, boravio je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Ove godine upriličen je 63. molitveni doručak kojem je, na poziv, prisustvovao i muftija Hasanović. Inače, Nacionalnom molitvenom doručku prisustvovali su brojni uglednici iz cijeloga svijeta, a istom je prema običaju prisustvovao i predsjednik SAD-a Barack Obama. U brojnim obraćanjima istaknuta je predanost borbi za slobodu ispovijedanja vjere. Također, mnogi su podijelili svoja životna iskustva kojima su željeli ukazati na iskušenja s kojima su se susretali, ali i potrebu širenja ljubavi među ljudima te osjećaja potpomaganja i dijeljenja.

Pored prisustva sadržajima predviđenim programom ovogodišnjeg Nacionalnog molitvenog doručka, muftija Hasanović imao je sastanke s predstavnicima State Departmenta s ciljem razgovora o modelu uređenja odnosa između vjerskih zajednica i države kakav je u Hrvatskoj. U srijedu, 4. februara, u ambasadi RH u SAD, muftija se susreo s ambasadorom g. Josipom Parom. Muftija i ambasador su razgovarali o mogućnostima predstavljanja modela uređenja odnosa između vjerskih zajednica i države primijenjenog u Hrvatskoj. Također, muftija je upoznao ambasadora i s aktivnostima koje se provode na tom polju.

Istog dana muftija se susreo s predstavnicima State Departmenta. Upriličen je okrugli stol kojem su prisustvovale osobe zadužene za različite sektore, a muftija je u svom izlaganju približio spomenuti model što je izazvalo zanimanje prisutnih koje se najbolje ogledalo u postavljenim pitanjima.

Potom se muftija sastao s posebnim izaslanikom za muslimanske zajednice g. Shaarikom Zafarom. G. Zafar i muftija razmijenili su razmišljanja o trenutnoj situaciji i mogućnostima rješavanja sukoba kao i prevenciji razvoja istih. Muftija je govorio o modelu primijenjenom u Hrvatskoj za koji je rekao da muslimanima daje ravnopravnost, osigurava zadovoljstvo i ganatuje neupitnu lojalnost državi što se pokazalo i u prošlosti. Naglasak je stavljen na potrebu razvoja efektnog načina obrazovanja te je načelno dogovorena saradnja na ovom polju. Budući da je vrijeme predviđeno za sastanak brzo potrošeno, muftija i g. Zafar dogovorili su susret sljedećom prilikom i nastavak razgovora s ciljem razvoja projekata.

U četvrtak, 5. februara, u jutarnjim satima organiziran je Nacionalni molitveni doručak nakon kojega je muftija imao i drugi sastanak u State Departmentu, ovoga puta s g. Hoytom Yee, zamjenikom pomoćnice državnog sekretara. G. Yee je rekao da je upoznat s inicijativom te je izrazio zadovoljstvo da o tome može čuti iz prve ruke. Rekao je i da postoji zanimanje za hrvatski model te da je nužno nastaviti s daljnjim radom i promicanjem istog posebno jer se hrvatski model pokazao funkcionalnim u praksi te je stoga izrazio podršku daljnjem radu. Muftija je istaknuo pozitivne primjere i dobre rezultate koje ovaj model pokazuje te da je isti primjenjiv i na istoku i na zapadu kada je u pitanju reguliranje pozicije vjerskih zajednica u društvu. Susretu je prisustvovao i ambasador g. Paro. Službeni dio posjete završio je završnom svečanošću i večerom u hotelu Hilton Washington gdje se posljednjih decenija upriličuje molitveni doručak.

Posjetu možemo ocijeniti izuzetno pozitivnom budući da je pokazano veliko zanimanje, spremnost za učešće u daljnjem razvoju te jačanju saradnje kao i podrška za nastavak djelovanja. Ovom prilikom posebnu zahvalnost uskazujemo Nj. E. ambasadoru Josipu Pari te Nj.E. ambasadoru Herbertu Mertenu koji su organizirali i pomogli realizaciju bogatog i uspješnog programa posjeta te osoblju ambasada koje je bilo stalno na usluzi i besprijekorno odradila svoj posao.

(www.islamska-zajednica.hr)

  • 0101