Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO TURSKOG DRŽAVNOG MINISTRA ATALAYA

     Sarajevo, 13. april 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas turskog državnog ministra Bešira Atalaya u pratnji turskog ambasadora u BiH  Bulenta Tuluna i njihovih saradnika.

     Turski državni ministar je obavijestio reisu-l-ulemu o namjeri Vlade Turske da pomogne obnovu Ferhadije džamije u Banja Luci donirajuči iznos od 52 hiljade američkih dolara, kao i namjeri da pomogne restauraciju  kubeta Careve džamije u Sarajevu. Turski državni ministar Atalay je istakao da njegova zemlja poklanja značajnu pažnju očuvanju ovakvih vjerskih i kulturno istorijskih spomenika.

  Turski  ministar Atalaj kod Reisa

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je zahvalio na konkretnoj  pomoći za Ferhadiju u Banja Luci i Carevu džamiju u Sarajevu, kao i njihovoj odluci da pomognu restauraciju višegradskog mosta, gdje će danas sa lokalnim vlastima potpisati protokol o restauraciji mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu.

     Reisu-l-ulema je goste iz Turske upoznao sa obilježavanjem značajnih jubileja IZ u BiH tokom 2007. godine među kojim su:  1240 godina od  smrti Ebu Hanife, 560 godina od izgradnje  džamije  u Ustikolini, 550 godina Isabegove tekije u Sarajevu, 470 godina Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu, 120 godina Mektebi nuvaba u Sarajevu i  30 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

     Turski državni ministar Bešir Atalay  je izjavio da veoma cijeni ličnost reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i da je njegova uloga od velikog značaja. Dajući mu podršku u radu izrazio je nadu da će se i ubuduće odvijati dobra saradnja sa IZ u BiH  i Uprave za vjerska pitanja u Turskoj.

  ministar Atalay urucio Ahdnamu, 13.04.07. (Small)

  Ministar Atalay je uručio Ahddnamu reisu-l-ulemi