Logo

Svečani ispraćaj u penziju Huseina ef. Smajića, Ibrahima ef. Begovića i Nezima ef. Halilovića Muderrisa

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

  • P1650455P1650455

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović upriličio prijem za uposlenike Islamske zajednice koji odlaze u penziju: dosadašnjeg zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića, dugogodišnjeg rukovodioca Ureda za hadž Nezima Halilovića Muderrisa i Ibrahima Begovića, koji je obnašao više funkcija, a između ostalog bio je direktor Uprave za obrazovanje i nauku te rukovodilac Centra za kadrove. Prijemu su, pored zamjenika reisu-l-uleme Enesa ef. Ljevakovića, prisustvovali i direktori Uprava i obrazovnih institucija IZ sa sjedištem u Sarajevu. Ovom prilikom reisu-l-ulema je uručio poklone dosadašnjim uposlenicima i zahvalio se na njihovom požrtvovanom radu za Islamsku zajednicu i muslimane općenito.

„Husein ef. Smajić je nama mlađim generacijama ostao u pamćenju kao čovjek koji se nije plašio iskazati svoj stav u vremenu kada je to bilo opasno i cijeli svoj život je posvetio tome da naša zajednica bude snažna“, kazao je reisu-l-ulema o efendiji Smajiću s kojim je blisko sarađivao zadnjih sedam godina, a efendija Smajić će predstavljati Islamsku zajednicu u Međureligijskom vijeću BiH.

Reisu-l-ulema je istaknuo ulogu Ibrahima Begovića u vjersko-prosvjetnim aktivnostima, naročito u oblasti vjeronauke i pripreme i izdavanja udžbenika, te naglasio da Islamska zajednica računa na Begovića u projektima koje on može svojim iskustvom i savjetima pospješiti.

Govoreći o dosadašnjem angažmanu Nezima Halilovića reisu-l-ulema je kazao kako je želio da Halilović ostane na čelu Ureda za hadž i umru, ali poštujući njegovu odluku da se penzioniše smatra da je Halilović radio vjerovatno najteži posao u Rijasetu. „Posebno se zahvaljujem našem Muderrisu. Organizacija hadža je vrlo težak posao  koji je nepredvidljiv. Jedna od istaknutih karakteristika Muderrisa jeste njegova otvorenost za ljude. Uvijek je bio u službi ljudi, kako prilikom hadža, tako i nakon agresije na BiH kada se brinuo o porodicama svojih saboraca“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.