A+ A A-

Predstavnici Emmausa kod reisu-l-uleme

19 12 2019 02 emmaus 1

Danas se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao sa predstavnicima Međunarodnog foruma solidarnosti - Emmaus. U delegaciji ove humanitarne organizacije bili su direktor Hamzalija Okanović i savjetnik direktora Muhamed Yaser Sabbagh sa saradnicima.

Predstavnici Emmausa su reisu-l-ulemu upoznali sa aktivnostima udruženja, brojnim humanitarnim projektima koji se realizuju i koje planiraju u narednom periodu. S obzirom da je u protekloj godini kao i ranije Islamske zajednica pomogla brojne projekte Emmausa gosti su se reisu-l-ulemi zahvalili na tome i podnijeli mu kratak izvještaj.

Reisu-l-uleme ja izrazio spremnost za nastavak podrške aktivnostima Emmausa u skladu sa mogućnostima Islamske zajednice.

Na sastanku je bilo riječi i projektima koje Emmaus zajedno sa Islamskom zajednicom provodi u Srebrenici i trenutnoj krizi sa migrantima i izbjeglicama.

19 12 2019 02 emmaus 2

Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS), je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna.

Sa preko 263 uposlenika, 50 aktivnih volontera i mrežom ureda u Doboj Istoku, Sarajevu, Srebrenici i Zvorniku, MFS-EMMAUS djeluje na cijelom teritoriju BiH i predstavlja jednu od najvećih samo-održivih NVO-a u zemlji i šire.

Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su: Prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 440 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1600 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima, na području cijele BiH, stipendiranje djece u Burkini Faso (2014 – 2018 / 4667 djece), Internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, Dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari, Zvorniku i Doboju.

MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o Narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 230 obroka, obezbijeđuje Jedan obrok dnevno za  273 korisnika, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, pruža usluge njege u zajednici za osobe treće životne dobi, vodi projekat socijalnog stanovanja uz podršku te projekat Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH.

MFS – EMMAUS je članica nekoliko većih svjetskih nevladinih organizacija. Također, veliki broj domaćih društveno odgovornih kompanija i pojedinaca podržava svojim sredstvima rad Udruženja. MFS – EMMAUS je realizovao i niz projekata u saradnji sa organizacijom Emmaus Internacional, INHOPE iz Holandije, IHH iz Turske, Proplan iz Holandije, WAMY – NEDWA iz Saudijske Arabije, Dubai Charity Association i Sharjah Charity International iz U.A.E.-a, BHB iz Austrije, Save the Children, ambasadama Velike Britanije, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstvom Sigurnosti BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom za rad socijalnu politiku i povratak TK, kao i mnogim drugim.