Logo

Reisu-l-ulema Kavazović pozdravlja odluku Evropskog suda kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polja

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

reisu l ulema 8

SARAJEVO, 2. OKTOBAR (MINA) - U saopćenju koje je danas izdao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravlja se konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja.

U saopćenju se između ostalog kaže: „U ovom slučaju je od početka bilo jasno da je pravda na strani Fate Orlović i da je prekršen temeljni princip o nepovredivosti privatne svojine.  Zabrinjava činjenica da nana Fata svoje pravo sve ove godine nije uspjela ostvariti pred pravosudnim institucijama ove države“.

„Ja kao reisu-l-ulema u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravljam ovu odluku i očekujem da će je država odmah provesti i na taj način ispraviti makar dio nepravde prema nani Fati.  Očekujemo i od Srpske pravoslavne crkve da prihvati ovu presudu i da pomogne u njenom provođenju.

Hrabrost, odlučnost i upornost s kojom je nana Fata branila svoje pravo i pravdu inspiracija su za generacije koje dolaze i u njoj bi u tom pogledu svi mogli imati uzor“- kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef Kavazovića.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.