Logo

Islamska zajednica u BiH i Misija OSCE-a u BiH potpisale Izjavu o saradnji

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

10 07 2019 01 saradnja osce

Sarajevo, 10. juli 2019. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), Husein ef. Kavazović i šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton potpisali su danas u Sarajevu Izjavu o saradnji.

Ovom zajedničkom Izjavom Islamska zajednica u BiH i Misija OSCE-a u BiH iskazale su spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima prevencije nasilnog ekstremizma,  vladavine prava i zaštite ljudskih prava, uključujući promovisanje slobode vjere i uvjerenja.

Ističući važnost dugogodišnje saradnje sa Misijom OSCE-a u BiH, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović je izjavio: „Islamska zajednica u BiH blisko sarađuje sa Misijom OSCE-a u BiH na provođenju širokog spektra programskih aktivnosti, između ostalog i onih usmjerenih na prevenciju nasilnog ekstremizma, unapređenje uslova za ostvarenje prava na slobodu vjere i uvjerenja, te promociju međureligijskog dijaloga.“

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini prepoznaje Islamsku zajednicu u BiH kao strateškog partnera u nizu aktivnosti koje provodimo, uključujući i prevenciju nasilnog ekstremizma. Uloga vjerskih zajednica je ključna u promociji pozitivnih vrijednosti i tolerancije u multikulturalnim društvima, posebno na lokalnom nivou. Iznimno mi je drago što smo ovom Izjavom potvrdili opredijeljenost nastavku zajedničkog djelovanja,“ izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton.

Povod potpisivanja ove izjave je i pokretanje projekta E-Ilmijja, koji je razvijen uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a koji nudi online platformu za obuku imama na polju prevencije nasilnog ekstremizma.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.