Promo banner

A+ A A-

Poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u povodu Dana ašure

muftija-kavazovic-husein-izdU povodu 10. muharrema 1434. hidžretske godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je poruku u kojoj se kaže:

-Božiji poslanik Muhammed, a.s., svojom časnom poslaničkom misijom podučio je muslimane da je svjetlo Allahove Istine obasjavalo zemaljske puteve od Adema, a.s., preko Nuha, Ibrahima, Musaa, Isaa, Muhammeda, a.s., i drugih Allahovih navjestitelja sve do današnjeg dana putem vječno trajajućeg svjetla Istine u Allahovoj objavi (Kur’an) i čistoj poslaničkoj tradiciji (Sunnet).

Svojim primjerom i riječima Božiji poslanik Muhammed, a.s., pokazao je muslimanima da deseti muharrem, odnosno Dan ašure, koji pada u subotu 24. novembra 2012. godine, kao i dan prije ili poslije provedu u ibadetu posta i traženju Allahove milosti i upute. Prenosi Ibn Abbas, radijallahu 'anhu: „Došao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u Medinu i vidio je Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: “Šta je ovo?” Rekli su: “Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa, alejhisselam sa Benu Israelćanima od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio.” Rekao je: "Meni je Musa bliži od vas!" – pa je postio i naredio drugima da poste. (Buharija)

Na ovaj način Muhammed, a.s., dao je trajnu poruku o važnosti čuvanja kontinuiteta sjećanja u vjeri, međusobnom poštivanju i uvažavanju. Kao što je Musa, a.s., blizak Muhammedu, a.s., po Istini koju je nosio i moralu koji zagovarao tako su ljudi jedni drugima bliski po vrijednosti vjere i morala.

Slijedeći poslaničku tradiciju posta na Dan ašure i sjećanja na prijašnje Božije poslanike, muslimani danas imaju snažnu potrebu da kroz pokornost Bogu jačaju međusobnu bliskost, čuvaju zajedničke vrijednosti vjere, morala i svoga nacionalnog i državnog identiteta. U iskrenoj međusobnoj bliskosti i saradnji muslimani mogu i trebaju biti odlučni graditelji zdrave i prosperitetne zajednice i sreće za svakog čovjeka. Stoga neka vrijeme Ašure i sjećanje na Allahove vjerovjesnike u nama ojača volju da uzimamo iz naše prošlosti ono što je najbolje, a odbacimo bolesti sebičnosti, pohlepe, zavidnosti i međusobnog nepovjerenja. Neka Ašura u nama ojača snagu vjere i morala, volju i odlučnost da istinski služimo našem narodu radi stjecanja Božijeg zadovoljstva.

Svim muslimanima i muslimankama čestitam nastupajući mubarek Dan ašure moleći Allaha, dž. š., da nam podari mudrost i znanje kako bi mogli razumijevati Njegove znakove i postigli sreću na ovom i spas na budućem svijetu!

Allahu Milosni, spusti na nas Svoju milost i uputu, podari muslimanima snagu vjere i učini njihove domove sigurnim, kaže se u poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u povodu Dana ašure.