A+ A A-

Reisu-l-ulema u Londonu

London 17.juni 2011. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić imamio i održao hutbu u centralnoj džamiji u Londonu u prisutnosti više od pet hiljada klanjača o temi: Islam je poziv na mir i sigurnost te između ostalog rekao:

-Draga braco i sestre,

reis-london01

Islam je poziva na mir. U Časnom Kur'anu Uzvišeni Allah  kaže: - Allah poziva ljude u dom mira ... (10:25). Otuda treba razumjeti što se muslimani međusobno pozdravljaju sa selamom, tj., mirom, jer i sama riječ islam u svom korjienu znači mir i dobro, pa je stoga i musliman miroljubivi čovjek. Svjestan sam da ima muslimana koji su uznemireni negatovnom pričom o islamu i muslimanima. Neki su zbog toga radikalno povrijeđeni a neki padaju u očaj. I jednim i drugim želim reći da je islam umijeće mira, a ne umijeće rata, pa stoga treba ostati dosljedan osnovnoj islamskoj poruci, a to je da je ovaj svijet opstoji na principu miroljubivosti, a ne na principu agresivnosti. Također, treba znati da riječ iman, vjera, znači sigurnost u sebi i oko sebe.

reis-london02

Zato je koncept pravednog mira a ne koncept pravednog rata bit naše vjere. Prema tome, danas i ovdje moja osnovna poruka je da  je vrijeme da svi shvate da je budućnost čovječanstva u umijeću miroljubivog života, a ne u umijeću ratovanja, te da svijet mora prihvatiti princip pravednog mira, a ne princip pravednog rata kao uvijet za spas i progres današnjeg svijeta - zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoju hutbu u centralnoj džamiji u Londonu.

reis-london03

Inače, reisu-l-ulema Cerić je u večernjim satima održao predavanje u Londonska istočnoj akademiji (London East Academy) o temi: Perspektive islama i muslimana u Europi. Naravno, nije propuštena prilika da se progovori o BANU (Bošnjačkoj akademiji nauke i umjetnosti) i pozovu prijatelji na suradnju.