A+ A A-

Hatibi u hutbama o nadriljekarstvu

Sarajevo, 17. juni 2011. (MINA) -  U džamijama u BiH i bošnjačkoj dijapori imami su danas na hutbama govorili o značaju institucije Vakufa, a u povodu manifestacije "Dani Vakufa u BiH" koja je danas počela i trajat će do 28. juna. Imami su pored toga podsjetili i na fetvu o nadriljekarstvu i iscjeliteljskim seansama Mekkija Turabija. MINA prenosi integralni tekst fetve:

باسم الله الرحمن الرحيم

 الحمد لله رب العالمين. و الصلاة و السلام على رسول الله و على آله و صحبه أجمعين.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Rijaset Islamske zajednice - Vijeće za fetve

Fetva o nadriljekarstvu i iscjeliteljskim seansama Mekkija Turabija

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na Drugoj redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu dana 11. redžeba, 1432./ 13. juna, 2011. god „izrazio zabrinutost pojavom i promoviranjem nadriljekarstva u Bosni i Hercegovini" te predložio Vijeću za fetve da održi vanrednu sjednicu i razmotri to pitanje radi donošenja fetve i jasnih stavova.

sjednica-vijece-za-fetve-juni-2011

Na temelju toga, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je održalo vanrednu sjednicu u srijedu 13. redžeba, 1432./ 15. juna, 2011. god. pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz učešće članova Vijeća: zamjenika reisu-l-uleme hfz. Ismeta Spahića, muftija banjalučkog Edhema Čamdžića, bihaćkog Hasana Makića, goraždanskog Hameda Efendića, mostarskog Seida Smajkića, sarajevskog Husejina Smajića, travničkog Nusreta Abdibegovića, tuzlanskog Husejna Kavazovića, zeničkog Ejuba Dautovića i vojnog muftije Ismaila Smajlovića te je nakon razmatranja ovog pitanja usvojilo prijedlog fetve koju je napisao fetva-i emin dr. Enes Ljevaković u kojoj se kaže:

Na temelju Časnoga Kur'ana i Sunneta Allahovog Poslanika, a.s., a nakon uvida u izjave nadriljekara-iscjelitelja Mekkija Turabija i načina na koji on vrši svoje iscjeliteljske seanse, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zaključuje da se radi o neprihvatljivom djelovanju. Nadriljekarstvo je šerijatski zabranjeno (haram), odlazak nadriljekaru na iscjeliteljsku seansu je, također, šerijatski zabranjeno djelo kao i svaki vid pomoći, saradnje, promoviranja i promicanja takve i sličnih aktivnosti kojima se obmanjuju lahkovjerni ljudi, manipulirajući njihovim željama i potrebama.

Izjava nadriljekara Mekkija Turabija da mu navodno „nadnaravna sila" dolazi sa nekoliko planeta posredstvom čudnovatih bića s kojima  komunicira na neobjašnjiv način te da tom navodnom silom može izliječiti od svih bolesti nije ništa drugo do obična obmana u koju nije dozvoljeno vjerovati niti na temelju nje postupati. To je prema našem uvjerenju širk. Donoseći ovakvu fetvu, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  ima u vidu i šerijatski neprihvatljiv način „tretmana" klijenata zavlačenjem ruku pod njihovu odjeću i dodirivanjem dijelova njihovih tijela.

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, isto tako, ima u vidu da nadriljekar Mekki Turabi zloupotrebljava prošlogodišnje sarajevsko gostoprimstvo u propagiranju svoga nadriljekarstva putem interneta diljem svijeta izlažući naše društvo javnoj sramoti. Posjetioci njegovih seansi i svi oni koji ga na bilo koji način podržavaju tovare na sebe dodatni grijeh zbog promocije nadriljekarstva koje Šerijat zabranjuje. 

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osuđuje zloupotrebu islamskih termina, vrijednosti i simbola kojima se pokušava nadriljekarstvo dovesti u bilo kakvu vezu s islamom i njegovim učenjem.

Podsjećamo muslimane da uputu i lijek za svoje duše treba da traže u Kur'anu, sukladno riječima Uzvišenog Allaha koji je rekao:

"و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمة للمؤمنين

„Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima..."  (El-Isra', 82),

Lijek za bolesti tijela treba tražiti u medicinskim ustanovama kod stručnih osoba, ljekara koji su osposobljeni za to, sukladno hadisu u kojem se navodi da je Allahov Poslanik a.s. uputio jednog čovjeka, koji je tražio lijeka za svoju bolest, iskusnom ljekaru, nemuslimanu,  Harisu el-Kildiju, a nije ga uputio nadriljekarima.

S obzirom da blagodati života i zdravlja spadaju u temeljne šerijatom zaštićene vrijednosti (el-mesalih ed-darurijje), njihova zaštita od svega što ih ugrožava spada u najvišu kategoriju obaveza. Allah dž.š. stvara sve pa tako i lijek za sve bolesti, pa ga treba tražiti, sukladno hadisu: „Allah je za svaku bolest dao lijek ..." Prema tome, lijek treba tražiti na odgovarajućem mjestu, kod stručne, kompetentne osobe - ljekara i na vrijeme. U slučaju neizlječivih bolesti, shodno procjeni medicinske nauke i struke, lijek je u strpljivosti, nadi u Allahovu pomoć, očekivanju da će lijek biti pronađen i zadovoljstvu Božijom odredbom.

Davno je rečeno: preventiva je najbolji lijek, a najbolja preventiva bolesti jeste zdrav način života koji promovira islam. To se ostvaruje činjenjem onog što Šerijat naređuje i izbjegavanjem onoga što je zabranio kao i onoga što je naukom i ljudskim iskustvom potvrđeno kao štetno po čovjeka i njegovo mentalno i fizičko zdravlje.

Također, podsjećamo muslimane da je islam vjera koja snažno naglašava ulogu razuma i nauke u rješavanju dunjalučkih problema te ih poziva da se klone svih oblika sujevjerja, praznovjerja, magije, sihira, vidovnjaštva, ogledanja, zapisivanja i nadriljekarstva. Kur'an nas podsjeća na važnost znanja i znanstvenika u sljedećem ajetu:

"قل هل يستوي الذين يعلمون و الذين لا يعلمون إنما يتذكر اولوا الألباب"

„Reci: „Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!" (Ez-Zumer, 9)

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ovom prilikom poziva muslimane da slijede jasan put (sirati-mustekim) i uputu islama sadržanu u časnom Kur'anu i  Sunnetu te da se ne podvajaju i ne razilaze, jer to vodi njihovom slabljenju i neuspjehu. Uzvišeni Allah nam u Kur'anu naređuje: 

"و اعتصموا بحبل الله جميعا و لا تفرقوا"

„Svi se Allahova užeta držite i nemojte se razilaziti!" (Alu 'Imran, 103)

 

Neka nam Uzvišeni Allah bude na pomoći u promoviranju dobra i odvraćanju od zla!

******************

Temeljem gore donesene fetve, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donosi slijedeće zaključke i zahtjeve:

  • 1. Pojava Mekkija Turabija i njegovo djelovanje u Sarajevu, a time i u Bosni i Hercegovini, šerijatski je zabranjeno (haram), pa se ljudima koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan savjetuje da se klone ovog harama.
  • 2. Prema saznanjima do kojih je došlo Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, oni koji su išli na Turabijeve seanse nisu izliječeni i osjećaju se prevarenim.
  • 3. Prošlogodišnje Turabijeve seanse u Sarajevu narušile su ugled i nanijele moralnu štetu Bosni i Hercegovini jer je Mekki Turabi uzimao našu zemlju kao primjer uspjeha njegovog nadriljekarstva.
  • 4. Prema tome, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahtijeva od nadležnih organa vlasti, medicinske struke i znanstvene javnosti da zaustave obmanu i sramotu koja se nanosi našem društvu pojavom i djelovanjem nadriljekara Mekkija Turabija.
  • 5. Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahtijeva od domaćina i pokrovitelja nadriljekarstva preko osobe Mekkija Turabija da odustanu od ovog, po opće duhovno i duševno stanje društva, štetnog djelovanja sa nesagledivim posljedicama.
  • 6. Ova fetva sa rečenim zaključcima i zahtjevima ima se pročitati u svim džamijama u domovini i dijaspori sa minbera u petak, 15. redžeba, 1432. / 17. juna, 2011. godine. 

Svemogući Allahu, osnaži nas da budemo i ostanemo na Pravom putu!

Sveznajući Allahu, pouči nas da lijek tražimo i nađemo ga na način s kojim si Ti zadovoljan!

Milostivi Allahu, omili nam halal, a udalji nas od harama! Amin! 

 

Sarajevo, 13. redžeb, 1432./ 15. juni, 2011. godine. 

Vrhovni muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić