Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji Evangelističke crkve

Dresden, 2.juni 2011. (MINA) - U okviru tradicionalnog 33. susreta pod naslovom „Deutscher Evangelischer Kirchentag", danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić u Dresdenu održao predavanje o temi „Od zajedničke baštine do zajedničkih vrijednosti, od zajedničke historije do zajedničkog djelovanja".

reis-dresden-juni-2011-3

Riječ je o konferenciji u organizaciji Evangelističke crkve koja se održava svake dvije godine u različitim gradovima u Njemačkoj. Prošlogodišnji Kirchentag je bio u Minhenu a ove godine se ova konferencija održava u Dresdenu. Na konferenciji koja traje od 01. do 05. juna 2011, koju je otvorio predsjednik Njemačke Christian Wulf, učestvovat će 1800 predavača a očekuje se oko 120 000 učesnika.

Na konferenciji se očekuje i  dolazak Kancelarke Angele Merkel te brojnih uglednih svjetskih ličnosti iz politike, religije, ekonomije i nauke.  Spektar tema i problematike koje će tretirati društvena zbivanja u Njemačkoj i svijetu na najbolji način oslikava ideju održavanja ove konferencije. U fokusu brojnih predavanja je međureligijski dijalog između judaizma, kršćanstva i islama kao i pitanje integracije muslimana u njemačko društvo. Interes medija za ovu konferenciju je iznimno veliko pa je prijenos zbivanja u elektronskim medijima zapažen.

reis-dresden-juni-2011-4

U svom polusatnom obraćanju u prisutstvu više od 400 slušatelja reisu-l-ulema dr. Cerić je između ostalog rekao:

- Zahvaljujem se predsjednici Kirchentaga Katrin Görig- Eckardt na pozivu da danas i moje srce u Dresdenu bude  sa vašim srcima, u našoj zajedničkoj molitvi da u Evropi vlada vječiti mir i sigurnost među svim ljudima i narodima.

Zahvaljujem se vrijednoj Bošnjakinji Emini Čorbo-Mešić koja je rođena ovdje u Njemačkoj i koja je svojim radom na polju međuvjerskog dijaloga zaslužila moje priznanje što me obavezuje da joj kažem da sam na nju i njoj slične ponosan.

reis-dresden-juni-2011-1

 Također, sretan sam što mogu odati priznanje i mom kolegi Muhamedu Baščeliću koji svojim djelovanje u Islamskoj zajednici Bošnjaka zaslužio moju zahvalnost kao i priznanje za njegov doprinos u iniciranju i realiziranju ideje o Centru za islamsku teologiju na univerzitetu u Tibingenu, što je od povijesnog značaja za integraciju muslimana u njemačko društvo. Posebnu zahvalnost dugujem Prof. dr. Stefanu Schreineru koji nas hrabri da ustrajemo na putu međureligijskog i međukulturnog dijaloga. 

Dame i gospodo,

Prihvatio sam da danas  budem u Dresdenu zato što sam osjetio potrebu da podijelim s vama nama zajedničko vjerovanje da smo svi mi Ademova i Havina djeca i da nam je jedan Stvoritelj.

Prihvatio sam da danas budem s vama kao vaš poziv da zajedno gradimo Nuhovu lađu spasa i da obnovimo zavjet pred Bogom na međusobnu ljubav i pomaganje.

Prihvatio sam da budem danas s vama da se podsjetimo na zajedničke korijene Ibrahimovske tradicije koju danas trebamo više nego ikada.

Prihvatio sam da danas budem s vama u Dresdenu da bih zajedno s vama ponovio deset Božijih zapovijedi od Musaa a.s. sa Sinaja od kojih su najvažnije: da je Bog jedan, da roditelja treba poštovati, da komšiju treba paziti, da se ne smije ukrasti, ne smije slagati i da ne smije se ubiti nevina čovjeka.

Prihvatio sam da danas budem s vama kako bi zajedno shvatili da je Isaovo a.s. poštovanje prema drugom i drugačijem neuništiva vrijednost.

Prihvatio sam da danas budem s vama u Dresdenu zato što me je Božiji Poslanik Muhammed a.s. naučio da znam da smo svi rođeni slobodni, da smo svi rođeni jednaki, da nema prednosti arap nad nearapom niti nearap nad arapom, kao ni bijelac nad crncem niti crnac nad bijelcem, osim po moralnom karakteru, te da nema prisile u vjeri kao ni prisile u nevjeri.

reis-dresden-juni-2011-2

Također, drago mi je da sam  danas ovdje kako bih s vama podijelio zadovoljstvo što se i nakon 16 godina iščekivanja osumnjičeni za ratni zločin Ratko Mladić našao u Hagu.  Zahvaljujem se svim ljudima i organizacijama koje su doprinijele da se čuje istina i donekle zadovolji pravda za genocid nad mojim narodom potkraj 20. stoljeća. Ako iko, onda vi u Njemačkoj razumijete da je 20. stoljeće bilo stoljeće najvećih ljudskih dostignuća ali najstrašnijih ljudskih posrnuća od holokausta do genocida. Stoga 21. stoljeće mora biti drugačije u smislu da se umjesto pravednog rata govori o pravednom miru, da se umjesto svetoga rata uspostavi sveti mir posebno u svetoj zemlji Ibrahimovske tradicije, te da se umjesto umijeća ratovanja ljudi takmiče u umijeću života u miru i sigurnosti.

Evropa je naš zajednički dom, naša zajednička briga, naša zajednička sudbina i naša zajednička nada da se više nikad nikom ne ponovi horor prošlog stoljeća. Sa ovim mislima želim vam uspješan festival religijske slobode i ljudske solidarnosti - završio je svoje obraćanje reisu-l-ulema dr. Cerić u Dresdenu.

 

Autor: Muhamed Baščelić