edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Da li ministar zna šta je donio: odluku ili instrukciju?

ZNAKIZ1Sarajevo, 19. maj 2011. (MINA) - U povodu današnjeg saopćenja ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Emir Suljagić današnjim saopćenjem za javnost nastavlja sa nedopustvim sijanjem konfuzije, obmanjivanjem javnosti i kršenjem zakona.

Naime, u dopisu  osnovnim i srednjim školama i fakultetima od 22. 04. 2011. godine ministar Suljagić obavijestio je škole da pristupe diskriminiaciji polaznika vjeronauke time što im tu ocjenu ne smiju uračunati u prosjek i taj dopis je tretirao kao odluku. Nakon što su ponuđeni brojni dokazi o pravnoj neutemeljnenosti njegovog dopisa, koji je tretirao kao odluku, u današnjem saopćenju za javnost ministar Suljagić svoju raniju odluku naziva instrukcijom. Tako je javnost saznala da ni sam ministar ne zna šta je donio: odluku ili instrukciju. Na ovaj način direktori škola su dovedeni u poziciju da se upuste u kršenje zakona na svoju odgovornost što može imati dalekosežne posljedice.

Islamska zajednica zajedno sa drugim vjerskim zajednicama poduzet će sve raspoložive mjere u cilju zaštite slobode vjere, vjerskog obrazovanja, prava vjernika i njihove djece, a time i ustavnog poretka i zakona koji je na udaru neozbiljnim i neodgovornim postupcima ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta.