edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Žena i doniranje kose

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Interesuje me propis o doniranju kose. Naime, udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka FBiH" vrši prikupljanje kose od kojih kasnije pravi perike za djecu oboljelu od karcinoma, koji imaju privremenu ili trajnu ćelavost, i, kako kažu, "donose osmjeh na lica djece". Da li je nama, muslimankama, dozvoljeno donirati kosu u te svrhe?

Allah Vas nagradio, molim Vas odgovorite, jer se vrše žestoke rasprave među muslimankama vezano za tu temu.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nema smetnje da se donira kosa kako bi se napravila perika za djecu oboljelu od karcinoma, koja imaju privremenu ili trajnu ćelavost. Na taj način djeci se olakšava podnošenje psihičkih trauma i stanja kroz koja prolaze, i to se smatra dobrim djelom.

Kosa se može donirati ali ne može biti predmet kupoprodaje jer se ona tretira kao dio tijela a dijelovi tijela (organi) se ne mogu prodavati.

Kosa dok je na glavi ženske osobe je avret, ali kada se odvoji od tijela ona, po preferirajućem mišljenju, nije više avret.

Pravljenje perika u spomenutom slučaju je potreba i ne može se tretirati kao nastavljanje kose i njeno umjetno produžavanje koje je zabranjeno. Allahov Poslanik, a.s., rekao je: ”Allah je prokleo ženu koja produžava kosu kao i onu kojoj se produžava.” (Buhari) 

Treba voditi računa da ne dođe do zloupotrebe donirane kose i da ona ne bude iskorištena u druge svrhe pa da bude predmet kupoprodaje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH